A bécsi döntés 70. évfordulójára akartak emlékezni

Szlovákiában előállították egy magyar radikális csoport tagjait

A szlovák rendőrség előállította szombaton egy magyarországi radikális csoport, a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagját, akik a kelet-szlovákiai Királyhelmecen próbáltak megemlékezni az első bécsi döntés 70. évfordulójáról.

2008.11.08 17:53MTI

A csoport szombaton délután a kelet-szlovákiai városban kívánt megemlékezni a Felvidéket Magyarországhoz visszacsatoló, 1938-ban hozott döntésről, a rendezvényt azonban a rendőrség megakadályozta. A szlovák hatóságok helyszíni nyilatkozatai szerint az egyenruhás megemlékezés engedélyköteles, a kérelmet a város polgármesteréhez kellett volna benyújtani 72 órával az esemény megkezdése előtt. Bodrog László, aki a Nemzeti Őrsereg kommunikációs tisztjeként mutatkozott be és Bogoly János, a rendezvény helyi szervezője elmondta: a városi rendőrségre egy héttel ezelőtt beadtak egy hivatalos iratot, amelyben bejelentették a megemlékezést.

Arról azonban - tették hozzá - senki nem tájékoztatta őket, hogy engedélyt is kell kérniük a polgármestertől. A rendőrség végül két embernek engedélyezte, hogy a királyhelmeci Hősök terén lévő - az első és második világháború, valamint a holokauszt áldozatainak emlékére állított - emlékművet az őrsereg nevében megkoszorúzzák. Ezt követően a rendőrök felszólították a csoport tagjait, hogy békésen távozzanak a helyszínről.

A csoport autókonvoja el is indult hazafelé, amikor a város végén egy újabb rendőri alakulat feltartóztatta őket, majd a városi rendőrségre előállították a rendezvény egyenruhás résztvevőit. Bodrog László az MTI-t arról tájékoztatta, hogy egyelőre nem közölték velük, miért vitték be őket a rendőrségre. A helyszínen lévő szlovák rendőröktől azt az információt kapták az újságírók, hogy az egyenruhások árpádsávos karszalagján lévő jelet - egy rovásírásos H betűt - minősítettek önkényuralmi jelképnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.