Évforduló

Október 23. - Koszorúzással emlékeztek a párizsi diadalívnél Kövér László részvételével

Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvételével közösen emlékeztek meg magyarok és franciák vasárnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 59. évfordulójáról az ismeretlen katona sírjánál, a párizsi diadalív alatt.

2015.10.18 19:49MTI

A hagyományos koszorúzási ünnepség kezdetén a több száz megemlékező a forgalom elöl lezárt Champs-Elysées sugárút felső szakaszán érkezett a Diadalívhez, ahol Magyarország képviseletében Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Sujánszky Jenő, egykori Corvin-közi harcos, a francia-magyar emlékbizottság elnöke és Gérard Martin-Chaussade, a Charles de Gaulle nemzetközi konföderáció elnöke megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd felélesztették a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága megemlékezésén az egybegyűltek ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt egy francia katonazenekar előadásában. A koszorúzást követően a házelnök kezet fogott a magyar közösség megjelent tagjaival, és a hagyományoknak megfelelően aláírta az egyik legjelentősebb párizsi emlékhely emlékkönyvét.

Az emlékbizottság más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát.

Kövér László a megemlékezés előtt koszorút helyezett el idősebb és ifjabb Antall József közös emléktáblájánál Párizs XVI. kerületében, este pedig a párizsi magyar nagykövetségen átnyújtotta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Gérard Martin-Chaussade-nak.

Az elismerést Áder János köztársasági elnök adományozta a Charles de Gaulle nemzetközi konföderáció elnökének a magyar-francia kapcsolatok történelmi dimenzión alapuló ápolásáért, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharcról való franciaországi megemlékezések hagyományainak fenntartása érdekében végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként.

A házelnököt - akit háromnapos hivatalos párizsi útjára elkísérte Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő, a magyar-francia baráti tagozat elnöke és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője - kedden fogadja Claude Bartolone, a francia nemzetgyűlés elnöke és Gérard Larcher, a francia szenátus elnöke. Az Országgyűlés delegációja találkozik a szenátus és a nemzetgyűlés francia-magyar baráti tagozatával is.

Kövér László hétfő délelőtt koszorút helyez el a Pere Lachaise temetőben az 1956-os emlékműnél, Nagy Imre és a forradalom mártírjainak jelképes sírjánál, este pedig ünnepi beszédet mond október 23. alkalmából a magyar közösség számára szervezett nemzeti ünnepi megemlékezésen a Párizsi Magyar Intézetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.