Október 23.

Nyílt nap a Terror Házában

A rossz idő ellenére hosszú sorokban várakoztak az emberek csütörtök délután a budapesti Terror Háza Múzeum előtt, amely az október 23-i nemzeti ünnep alkalmából csütörtökön ingyenesen látogatható.

2014.10.23 16:34MTI
Fotó: Wikipédia

A bejutni szándékozók már a délelőtt 10 órai nyitás előtt elkezdtek gyülekezni az épület előtt, így a látogatók száma az első néhány órában meghaladta kétezret; a sor egészen az Aradi utcáig ért - mondta el az MTI-nek az intézmény programigazgatója a helyszínen.

Tallai Gábor beszámolója szerint a nemzeti ünnepet megelőző héten több mint 1300 diák vehetett részt a Terror Háza rendhagyó történelemóráin. Csütörtökön egész nap megtekinthető magyar és angol nyelven a múzeum Játsszunk nyugodtan című dokumentumfilmje, amely Puskás Ferenc életét mutatja be.

Az alkotás fókuszában a legismertebb magyar futballista 1956-os szerepe áll: a Török Ferenc által rendezett film elsősorban azt kutatja, hogy miért kellett Puskásnak elhagynia Magyarországot.

A programigazgató hangsúlyozta, hogy 1956-ban Magyarország átlépte a világ közvéleményének ingerküszöbét: az akkori események végérvényesen megváltoztatták a korabeli szellemi közeget, így többé már a nyugati baloldali értelmiség sem gondolkodhatott úgy, mint előtte.

A film 1956-ot mint a magyarság nagy, közös történetét mutatja be - emelte ki. Állandó kiállításával a Terror Háza kísérletet tesz arra, hogy "visszaszerezze a történelmet" és bizonyítsa, hogy az nem elvont dolog, hanem emberek, családok történeteiből áll össze - fogalmazott.

Mint hozzáfűzte, az állandó kiállítást végignézve a közönség megismeri 1956 előtörténetét, majd az addig nem tapasztalt kegyetlenségű megtorlás történelmét is. Az Andrássy út 60. alatti épület történetében 1956 komoly cezúra volt, hiszen előtte a nyilasok, majd az Államvédelmi Hatóság használta székházként a palotát.

A forradalom után a Kádár-rendszer igyekezett elfeledtetni az épület múltját és groteszk módon először ifjúsági klubot nyitott a korábban börtönként és kihallgatásra szolgáló pincékben, majd irodákat rendezett be a házban, a budapestiek azonban jól emlékeztek az ott elkövetett tettekre - idézte fel a programigazgató.

A múzeumban Egy orosz hazafi: Alekszandr Szolzsenyicin címmel jelenleg a nagy hatású ellenzéki orosz író életét felidéző időszaki kiállítással találkozhatnak a látogatók. Tallai Gábor elmondása szerint Szolzsenyicin jelentőségét bizonyítja a több mint egy éve megnyílt tárlat iránti nem szűnő érdeklődés.

A Terror Háza előtt Átlépni a szabadságba címmel a Páneurópai Piknik 25. évfordulója előtt tisztelgő kiállítás látható: a szabadtéri tárlat tablói a vasfüggöny lebontásában döntő jelentőségű, 1989-es eseményeket és az azokat alakító személyeket idézik fel.

A múzeum mellett csütörtökön ingyenesen látogatható a Parlament épülete is, amely előtt a déli órákban szintén hosszú sorok kígyóztak, az érdeklődőknek majdnem egy órát kellett várniuk a bejutásra.

A nemzeti ünnepen a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében és a Széna téren a történelmi eseményekre emlékező kiállítással, a Corvin Moziban és a Tabán Kinotékában, valamint a Műegyetemen 56-os témájú játékfilmek vetítésével várják a látogatókat. A Műegyetem rakparton 17 órától Hobo-koncert, valamint fényfestés lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.