Október 23.

Erdély-szerte megemlékeznek az 1956-os magyar forradalomról

Csíkszeredában a város önkormányzata, az 56-os Bajtársi Társaság és Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa szervezett délben megemlékezést a Kalász lakótelepi temető bejáratánál felállított 1956-os kopjafánál.

2014.10.23 15:58MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

Erdély-szerte megemlékeznek csütörtökön a magyar pártok, közösségek és önkormányzatok az 1956-os magyar forradalom kitöréséről; mivel Romániában október 23-a nem munkaszüneti nap, a rendezvények többségét délutánra, vagy estére időzítették.

Csíkszeredában a város önkormányzata, az 56-os Bajtársi Társaság és Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa szervezett délben megemlékezést a Kalász lakótelepi temető bejáratánál felállított 1956-os kopjafánál.

Délután az 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél rendeznek ünnepi megemlékezést, amelyen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, és államfőjelöltje, illetve Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is részt vesz.

Kovászna városában délután a Magyar Polgári Párt (MPP) szervez megemlékezést a központi parkban található 1956-os emlékműnél, a helyi cserkészcsapat és ifjúsági fúvószenekar részvételével: az ünnepségen Bíró Zsolt, az MPP elnöke mond beszédet.

Gyergyószentmiklóson este a római katolikus temetőben, az 56-os emlékműnél rendez megemlékezést a városi önkormányzat és a volt politikai foglyok szövetsége. Kézdivásárhelyen délben a református temetőben felállított kopjafánál tisztelegtek ünnepi műsorral az 1956-os szabadságharc hősei előtt a Református Kollégium tanulói.

Este a kézdivásárhelyi iskolák hagyományos fáklyás felvonulást rendeznek a Gábor Áron téren.

Székelyudvarhely a városháza szervez megemlékezést szervez emlékműsort az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére, majd este fáklyás felvonulás indul a Művelődési Háztól az Üldözöttek és Áldozatok emlékművéhez, ahol koszorúzásra kerül sor.


Marosvásárhelyen az RMDSZ helyi szervezete délután emléktáblát avat a Forradalom utca 8-as szám alatt, majd a Vártemplom udvarán ünnepi beszédekkel egybekötött koszorúzással zárul a rendezvény. A Maros megyei Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében Velünk vagy ellenünk - 1956 címmel tart zenés, verses emlékműsort a Gondűzők színjátszó csoportja a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében.

Kolozsváron koradélután rendeztek megemlékezést a sétatéri 56-os emlékműnél, ahol a Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere mondott beszédet.

Nagyváradon az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vasárnap rendez ünnepséget a városháza dísztermében 1956 öröksége 1989-ben - a rendszerváltozás 25. évfordulója címmel, amelyre Tőkés László EP-képviselő, az EMNT elnöke mellett Szűrös Mátyás volt köztársasági elnök és Pozsgay Imre volt államminiszter is meghívták. Bár Romániára nem terjedt át forradalom, 1956 után itt is kegyetlen leszámolás következett.

Tófalvi Zoltán erdélyi publicista, történész kutatásai szerint Romániában húsz embert végeztek ki az 56-os magyar forradalom eszméivel való azonosulásukért a kommunista hatóságok, a Magyarországon kivégzett több mint kétszáz mártír közül pedig nyolcan voltak erdélyi születésűek.

Az 1956-os forradalmat a román kommunista hatóságok ürügyként használták az erdélyi magyar értelmiség megfélemlítésére: a román hadbíróságok 826 embert, köztük 620 magyart ítéletek el mintegy 14 ezer évnyi börtönre, a politikai komisszárok pedig több mint ezer magyar hallgatót zártak ki az egyetemekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.