Pénzügyi válaág az egész világon

A Bush-kormány a bankok államosítása felé fordul

A Bush-kormány pálfordulásaként minősíti a pénzügyi válságkezelést illetőn a liberális The New York Times azt, hogy az adminisztráció korábbi stratégiáján módosítva a közvetlen banki tőkeinjekciók felé fordul.

2008.10.12 17:00MTI

A washingtoni adminisztráció alig két hete győzte meg a kongresszust a 700 milliárd dolláros bankmentő csomag elfogadásáról. Azt a célt hirdették meg, hogy fel kell vásárolni a jelzálog alapú "mérgező" értékpapírokat. 

Ezt az elgondolást a Bush-kormány azonban mára félretette, s helyette egy új megközelítés látszik körvonalazódni: közvetlen banki tőkejuttatásokra van szükség, ami részleges államosításokat jelent - írta a lap vasárnap. Henry Paulson pénzügyminiszter a hét legfejlettebb ipari ország (G7) pénzügyminisztereinek pénteki tanácskozása után erősítette meg: a 700 milliárd dolláros mentőöv egy részéből a bankok feltőkésítését, pénzintézeti részvények vásárlását tervezik. Erre az 1929-es válság óta nem volt példa az Egyesült Államokban. 

Közölte, hogy a banki részesedések megvásárlása a lehető legkorábban megkezdődik. Mint Paulson fogalmazott: "sokkal hatékonyabban és eredményesebben is felhasználhatjuk az adófizetők pénzét (...) ha egységes programot dolgozunk ki pénzintézeti részvénycsomagok vásárlására". A The New York Times emlékeztetett arra, hogy a Demokrata Párt korábban éppen banki tulajdonrészek állami vásárlását javasolta, de a republikánusok akkor ezt kinevették. 

A pénzügyminisztérium véleményének mostani "meglepő fordulata" nyomán megkérdőjeleződik, hogy az adminisztráció nem feleslegesen erőltette-e egy olyan terv elfogadását, amelyet nem gondolt át kellőképpen. A Bush-kormány pálfordulása nyomán ezenkívül az is felvetődik: talán az adminisztrációnak a magáncégek államosításával szembeni mély ideológiai ellenérzése gátolta, hogy minden lehetőséget számba vegyen a piacok stabilizálására. Az újság szerint a kormány már két héten belül részvényeket vásárolna bankoknál, korábban, minthogy bármilyen beragadt jelzálogalapú eszközt felvásárolna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.