A kialakult helyzet sürgős cselekvést igényel

Minden eszközzel a pénzügyi válság leküzdéséért harcol a G7-csoport

A G7-csoport pénzügyi vezetői pénteki washingtoni tanácskozásukon általános tartalmú közleményt fogadtak el arról, hogy minden lehetséges eszközzel folytatják a munkát a globális pénzügyi válság leküzdésére, a világgazdaság növekedésének támogatására.

2008.10.11 09:43MTI

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-ek pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei az egyoldalas kommünikében egyetértettek: a kialakult helyzet sürgős és rendkívüli cselekvést igényel. Az ötpontos akciótervben ígéretet tettek, minden hozzáférhető eszközzel támogatják a fontos pénzintézeteket és megakadályozzák összeomlásukat. Leszögezték, minden szükséges lépést megtesznek a hitel- és pénzpiacok kiolvasztása érdekében, annak biztosítására, hogy a bankok és a pénzintézetek likvid eszközökhöz, tőkeforrásokhoz jussanak. 

Kinyilvánították: biztosítják, hogy a bankok és a nagyobb pénzintézmények szükség esetén tőkéhez juthatnak a köz- és a magánforrásokból; a cél a bizalom helyreállítása és annak lehetővé tétele, hogy továbbra is hiteleket nyújthassanak a háztartásoknak és vállalatoknak. A G7-csoport pénzügyi vezetői azt is vállalták: garantálják a nemzeti betétbiztosítási programok szilárd működését, hogy az ügyfelek biztosak legyenek betéteik biztonsága felől. Végül kötelezettséget vállaltak, hogy ahol ez megfelelő, lépést tesznek a másodlagos jelzálog- és egyéb értékpapírosított termékek piacainak újraindítására.
 
Hangsúlyozták, hogy az eszközök pontos felmérésére és átlátható feltárására, továbbá a könyvelési szabályok következetes végrehajtására van szükséges. A G7-ek a közleményben leszögezték: úgy kell eljárni, hogy közben védelmezzék az adófizetőket és elkerüljék a más országokra nézve káros hatásokat. Támogatják a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy segítséget nyújtson a válság sújtotta országoknak. "Erősíteni fogjuk további együttműködésünket és másokkal együtt fogunk dolgozni ennek a tervnek a végrehajtása érdekében" - olvasható a közlemény végén. 

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter a G7-tanácskozás utáni nyilatkozatában úgy fogalmazott: agresszív akciótervet fogadtak el, amely egységes keretként szolgál az egyéni és közös lépésekhez. "Soha sem volt fontosabb kollektív megoldásokat találni a stabil és hatékony pénzügyi piacok biztosítására és a világgazdaság egészségének helyreállítására" - fogalmazott Paulson. Hangsúlyozta, szoros együttműködésre lesz szükség, hogy az egyes országok lépései ne okozzanak károkat másoknak vagy a rendszer egészének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.