Bajban a nyugdíj ellátás

Obama és McCain a pénzügyi válság kapcsán vitáztak

A demokrata párti Barack Obama a kedd esti második amerikai elnökjelölti vitában kijelentette: vetélytársa, a republikánus John McCain ugyanazt a 8 évi hibás gazdaságpolitikát képviseli, amely George Bush elnök nevéhez fűződik és amely a mostani pénzügyi válsághoz vezetett.

2008.10.08 07:32MTI

McCain közölte, a válságból való kilábalásra neki van terve, amely nem Obama, nem Bush, hanem az ő javaslata. Azt mondta, fel kell vásárolni a rossz hiteleket, de egyetlen amerikai adóit sem lehet emelni. 

Obama és McCain három televíziós vitája közül a másodikat a Tennessee állambeli Nashville-ben, a Belmont Egyetemen tartották meg szűk négy héttel a november 4-i választás előtt. A jelöltek 80 olyan helyi választó előtt fejtették ki nézeteiket a nekik feltett kérdésekről, akik még nem döntötték el, kire voksoljanak. 

A bel- és külpolitikai témákat egyaránt felölelő kérdéseket az interneten beérkezett több ezer kérdés alapján a vitát vezető Tom Brokaw, az NBC News moderátora állította össze, és az előzetesen a Gallup közvélemény-kutató intézet által kiválasztott közönség tagjai olvasták fel. Obama kifejtette, hogy Amerika a 30-as évekbeli nagy depresszió óta a legsúlyosabb gazdasági válságba jutott. Azt ígérte, hogy elnökként az amerikaiak 95 százaléka számára adócsökkentést fog kezdeményezni és kormánya nem engedni meg, hogy a kisegített cégek vezetői rendkívüli jutalmakban részesüljenek. 

McCain a Wall Street-i mohóságot, korrupciót és részrehajlást okolta a válságért. Azt mondta, a felvásárolt rossz lakáshiteleket újra tárgyaltatná, hogy segítsen a bajba jutott háztulajdonosoknak. Liberális elemzők szerint a kedd esti vita volt McCain egyik utolsó esélye, hogy megfordítsa az elnökválasztási versenyt, hiszen az utóbbi néhány hétben Obama, akit a közvélemény alkalmasabbnak tart a gazdasági válság kezelésére, előnyre tett szert. 

Az utóbbi napok lejárató jellegű üzenetei után a Gallup friss adatai szerint Obama országosan 51-42 arányban vezet, és több úgynevezett kulcsfontosságú, ingadozó államban is McCain előtt van. John McCain - akinek Obamával szemben hagyományosan erőssége a könnyedebb választógyűlési vitaforma - némileg otthonosabban mozgott a bensőséges hangulatú találkozón. 

Egyebek mellett arra helyezte a hangsúlyt, hogy neki egy sor kétpárti kezdeményezése volt a múltban, míg Obama a szenátus egyik legliberálisabb tagja, aki ezért nem alkalmas arra, hogy együttműködést alakítson ki a republikánusokkal. Mindketten azt ígérték, hogy segítséget nyújtanak a gazdasági válság miatt aggódó középosztálynak, és mindketten Warren Buffettet, a legendás omahai befektetőt nevezték meg lehetséges pénzügyminiszternek. Obama kijelentette, hogy Amerikának meg kell változtatni a Bush-McCain-féle külpolitikát, szövetségeseivel együttműködve kell alakítania politikáját. 

McCain azzal érvelt, hogy Amerika, ha Obama tanácsára kivonult volna Irakból, a jelenleginél sokkal súlyosabb helyzetben találta volna magát. A két elnökjelölt harmadik, utolsó televíziós vitáját a külpolitika témakörében jövő szerdán rendezik meg a New York-i Hofstra Egyetemen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.