Az árak alig haladják meg az inflációt

A magyar lakásépítésre alig fog hatni a pénzügyi válság

A pénzügyi válság hatására a magyar lakáspiac kismértékben visszaesik, az árak pedig az inflációt alig meghaladóan fognak emelkedni, ez jellemzi majd az új és a használt lakások piacát is - mondta Futó Gábor, a Futureal csoport vezérigazgatója csütörtökön sajtóbeszélgetésen Budapesten.

2008.10.09 19:20MTI

A vezérigazgató a prognózist arra alapozta, hogy Magyarországon nem volt lakásboom, így nem szükségszerű a visszaesés sem. Ellenpéldaként hozta fel Romániát, illetve Lengyelországot, ahol évi több 10 százalékkal emelkedtek az utóbbi időben a lakásárak, míg Magyarországon az inflációhoz közeli áremelés volt a jellemző. Ott a telekár ma már a lakás árának az 50-60 százaléka, míg nálunk 10-15 százalékot tesz ki. A következő években a telekárak csökkenése várható.
 
Földi Tibor, a Futureal lakásfejlesztő cége, a Cordia Zrt. vezérigazgatója úgy vélte, hogy a kereslet továbbra is olyan lesz, hogy 80 százalékát adják a használt, 20 százalékát pedig az új lakások. Teljesen más helyzet várható az irodapiacon a következő években. A hozamokkal együtt emelkednek a bérleti díjak, míg az épületek értéke csökkenni fog. Így az újiroda-építés gyakorlatilag leáll - prognosztizálta Futó Gábor. A bankok új projekteket nem hiteleznek már ma sem, de ha majd elindul az irodaépítés, akkor az két lényeges ponton más lesz, mint eddig volt. Az egyik az - vélte -, hogy csak előre bérbe adott épülethez lehet hitelt szerezni, illetve az önerő az eddigi 20 százalékról 30-35 százalékra emelkedik. Miután ezt több fejlesztő nem tudja produkálni, kénytelenek lesznek tőkeerősebb cégekkel összefogni - vázolta a jövőt a vezérigazgató. 

A Futureal vett már át projektet más fejlesztőtől. A saját cégét úgy jellemezte Futó Gábor: van annyi tőkéjük, amennyiből tíz évig - munka nélkül is - fizetni tudják az alkalmazottaikat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.