Konfliktus

Majdnem háború tört ki az Hollandia és Venezuela között

Hollandia tavaly, az MH17-es járat lelövése után majdnem katonai konfliktusba került Venezuelával. A venezuelai haditengerészet áthajózott Arubába, ahol korábban egy magasrangú venezuelai tisztet tartóztattak le. Hollandiának sikerült időben rendeznie az ügyet.

2015.07.11 18:24ma.hu
freedigitalphotos.net/adam

Az ügy lényegét a magas rangban lévő Hugo Carvajal letartóztatása jelentette, aki a katonai hírszerzés egykori vezetője volt. Carvajal tavaly július 24-ei letartóztatása az Egyesült Államok kérésére történt Arubában, 7 nappal az MH17-es járat lelövése után. A letartóztatást követően Venezuela hirtelen indulatossá vált és Hollandiát tette részben felelőssé a történtek miatt. A dél-amerikaiak szerint Carvajalnak diplomáciai mentessége volt, de Hollandia kezdetben elutasította a mentességi kérelmet - írták a holland lapok.

Venezuela kiterjedt diplomáciai és gazdasági szankciókkal fenyegetőzött, ami Arubában 8000 munkahelyet veszélyeztetett volna. De a sziget lakói és a hollandok is megdöbbentek, amikor a letartóztatás után pár nappal venezuelai hadihajók jelentek meg az arubai felségvizeken. Az arubai igazságügyi miniszter „komoly fenyegetésről” beszélt.

Amikor a holland miniszterelnök, Rutte értesült a konfliktusról, dühösen reagált. Timmermans holland külügyminiszter azt az utasítást kapta, hogy az ügyet a lehető leghamarabb rendezze, ezért tisztviselőinek utasításba adta Arubában , hogy Carvajalt mentességgel bíró diplomataként kezeljék és szabadon kell engedniük. Bár Aruba ezt egy jogi trükknek és a holland kormány pálfordulásának tekintette, de nem volt más választása, mint elengedni Carvajalt. Az Egyesült Államok viszont emiatt Ruttere és Timmermanra haragudott meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.