MH17

A lelőtt maláj gép gyanúsítottainak pere Hollandiában lesz

Az Ukrajnában lelőtt MH17-es járat gyanúsítottjait egy nemzetközi támogatással működő nemzeti bíróság elé kell állítani.

2015.07.02 20:45ma.hu

Ezt vallja Göran Sluiter nemzetközi büntetőjogi egyetemi tanár, de Bert Koenders holland külügyminiszter többek között a Biztonsági Tanáccsal is tárgyalásokat folytatott a különböző lehetőségekről. Ezek között van például egy holland törvényszék és egy nemzetközi ENSZ törvényszék felállítása is.

Sluiter ez utóbbit nem feltétlenül tartja a legjobb megoldásnak, mivel nagyon nehéz bizonyítani, hogy „valaki szándékosan háromszáz embert akart lelőni a levegőben”. Érdemes szerinte például a Lockerbie-perre gondolni, ami az 1988-ban lelőtt PanAm-gép elleni támadás elkövetőinek ügyét tárgyalta.

Korrektség

„Hollandiában minden szinten jól szervezett igazságszolgáltatás van, és a gyanúsítottak ellen is tisztességes lesz az eljárás” – véli Sluiter. „De a többi együttműködő országnak is támogatnia kell a mi igazságszolgáltatásunkat, mégpedig egy Hollandiával kötött paktum keretében.”

Egy ENSZ égisze alatti nemzetközi törvényszék felállításában Ukrajna elsőbbséggel bír, mondta az ügyben illetékes két vezető politikus is a Nieuwsuur-nek. Koenders úgy nyilatkozott, hogy azon dolgozik, hogy a „leghatékonyabb megoldást” találja meg a lefolytatandó eljárással kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.