Lelőtt maláj gép

Rossz ötletnek tartják az MH17-törvényszéket

Egy ENSZ által támogatott nemzetközi törvényszék felállítása az MH17-es járat lelövéséért felelős elkövetőkkel kapcsolatban nem jó ötlet. Ezt két nemzetközi büntetőjogász nyilatkozta a holland RTL Nieuwsnak.

2015.06.26 10:45ma.hu

Göran Sluiter büntetőjogász úgy véli, hogy a bíróságok azért nem tudnak jól működni, mert nincs együttműködés az országok között. „Az érintett felek nem foglalkoznak a gyanúsítottakkal, nem mennek utánuk. Nem végeznek közös vizsgálatokat sem.”

Üres a terem
Geert-Jan Knoops ügyvéd egyetért ezzel, példaként a Libanoni Törvényszéket említi. „Soha senki sem jelenik meg. A bírák üres tárgyalóteremben ülnek. Az embereket távollétükben ítélik el. A gyanúsítottak tehát nincsenek is jelen. Nem áll semmi sem rendelkezésre.”

A bizonyítás meg nehéz
Az ügyvéd szerint az emberek feletti ítélkezés egy törvényszék előtt nem egyszerű dolog. „Ugyanazzal a nehéz bizonyítási teherrel kell végezni mindezt. Pontosan honnan érkezett a rakéta? Ki lőtte ki a rakétát? Kinek a vezetése alatt állt ez a személy?” – mondja Knoops.
„Mind olyan kérdés, amit bíróságon rettentően nehéz bizonyítani. Függetlenül attól, hogy egy holland bíróságról vagy egy nemzetközi törvényszékről van is szó.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.