Amputáció lehet a fürdés vége

Húsevő baktérium Florida strandjain?

Elég egy aprócska nyílt seb, és akár rémálommá is válhat a gyanútlan fürdőzés a melegebb vizekben.

2015.06.21 12:20ma.hu

Florida állam egészségügyi hivatala figyelmeztetést adott ki a lakosság és a turisták részére, mely szerint egy ritka, potenciálisan halálos "húsevő baktériumfaj" jelent meg az állam partjainál.

A Vibrio vulnificus baktérium a meleg sósvízben hihetetlenül gyorsan szaporodik, idén legalább hét embert fertőzve meg. Pasco megyében két ember bele is halt a baktérium okozta megbetegedésbe.

Az egészségügyi hatóság közleménye szerint az elmúlt egy évben összesen 32 fertőzés történt Florida államban. A megbetegedési hullám májustól októberig tarthat, amikor a víz a legmelegebb, akár 33-34(!) fokos is lehet.

Mara Burger, a floridai egészségügyi hivatal szóvivője kifejtette: elsősorban a kagylófélékkel kell vigyázni, illetve kerülendő az úszás a legmelegebb időszakokban. Hozzátette, hogy különösen nagy veszélynek teszi ki magát az, aki nyílt sebbel megy a vízbe. A baktérium gyomorfertőzést és vérmérgezést okozhat, aminek akár amputáció is lehet a vége.

Vibrio vulnificus

A hivatalos riasztás után nem sokkal a szakértők igyekeztek eloszlatni a tévhiteket a húsevő baktérium körül. Az utóbbi időben bármely, a bőrt támadó betegséget szeretnek húsevőnek titulálni, és bár a Vibrio vulnificus valóban képes súlyos fertőzést okozni, pánikra nincsen ok.

Az orvosok szerint egy egészséges ember nyugodtan megmártózhat a tenger habjai között, szinte minimális a valószínűsége, hogy elkapja a betegséget. Hozzáteszik, a nyílt sebekkel továbbra is vigyázni kell, kerülni kell a pancsolást, vagy megfelelő óvintézkedéseket kell tenni.

Ami a húsevő baktériumokat illeti, az orvosok elsősorban a Streptococcus pyogenes baktérium okozta fertőzések esetében használják a kifejezést, ami a torokgyulladásért és többféle bőrfertőzésért felelős A-csoportú streptococci család tagja.

Időnként valóban előfordul, hogy a baktérium "húsevő fertőzést", azaz nekrotizáló fasciitis okoz, ami akár halálos is lehet.

Ettől függetlenül a média előszeretettel húzza rá a húsevő jelzőt minden bőrkárosító fertőzésre, mint amilyet a Vibro vulnificus is okoz. Mivel azonban nem sztreptokokkális fertőzésről van szó, ebben az esetben nem beszélhetünk igazi "húsevő baktériumról".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.