Húsevő baktérium

A sztárokat sem kíméli a gyilkos baktérium

Bulvárlapok címoldalára kerül, ha valahol fölfedezik a közönségesen csak húsevőnek titulált baktérium, valójában egy streptococcus fajta újabb áldozatát.

2009.03.06 09:00MTI

A harsány közlés azt sejteti: mindannyiunknak rettegnünk kell a kórokozótól, holott valójában kevés esetben okoz súlyos, még ritkábban halálos végű fertőzést. 

A későn fölismert kórral szemben azonban csekély a beteg esélye, ezért a szakorvos szerint a higiéniai szabályok betartása, vagyis a megelőzés a védekezés legfontosabb eszköze. Húsevő baktérium. Már a neve is félelmet keltő annak a baktériumfajtának, mely változatlanul - bár szerencsére igen ritkán - végzetes fertőzések okozója. Pusztításának eredménye olykor látható a televízió képernyőjén, bulvárlapok hasábjain közzétett fotókon. 

A látvány igencsak elrettentő hatású, annál is inkább, mert egyebet szinte nem is tudunk e kórokozóról. Friss hírek szerint Michael Jacksont is megtámadta, valószínűleg az énekes sorozatos műtétjei következtében. - Nem annyira új, és nem is annyira ismeretlen a baktérium, ami ezt a kórt okozza - állítja dr. Szalka András infektológus főorvos.
 
- A húsevő baktérium veszedelmes megjelenéséről régóta tud az orvostudomány. Már Semmelweis Ignác is foglalkozott vele. Valójában egy streptococcus-fajta, alapjában ugyanaz, mint amely a skarlátot is okozza, csak ma egy rendkívül durva, agresszív formája, a streptococcus dyogenes garázdálkodik, és azért veszélyes, mert ez a kórokozó a penicillinnek ellenáll. Főként az utóbbi két évtizedben támad, egyre intenzívebben. Általában műtétek alkalmával jelentkezik, amikor a szervezet, az immunrendszer legyengült, de valójában nem feltétele kialakulásának a műtét utáni állapot. Igaz, az utóbbi időben plasztikai beavatkozásoknál fordult elő, főként zsírleszívásnál. Egyébként cukorbetegek is hajlamosak rá, mert a bőrük rendkívül száraz, és az ilyen bőr könnyen berepedezik, utat engedve a kórokozóknak a mikrosérüléseken keresztül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.