Várható volt

A nigériai Boko Haram hűséget fogadott az IÁ-nak

A Boko Haram nigériai iszlám szélsőséges szervezet hűséget fogadott szombaton az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek, amely ellenőrzése alatt tartja Irak és Szíria nagy részét, és ezeken a területeken tavaly kikiáltott egy kalifátust.

2015.03.08 08:13MTI
Twitter/Whippenz

A hűségesküt Abubakar Shekau, a Boko Haram vezetője jelentette be a szervezet Twitter-profilján.

A lépés várható volt, és érzékelteti, egyre erősebb az együttműködés a dzsihadista mozgalmak között Észak-Afrikában és a Közel-Keleten. A Boko Haramnak is egy iszlamista állam létrehozása a célja Nigéria északi részén, de fegyveresei már többször portyáztak kameruni, csádi és nigeri területen is.

A szombati bejelentés hatására a nigériai kormány nagyobb nemzetközi segítséget kért a szervezet elleni harchoz. A kormány szóvivője közölte a Reuters hírügynökséggel: "A hangfelvétel megerősíti azt, amit sejtettünk. Remélhetőleg a világ rá fog ébredni, hogy milyen katasztrófa készül itt."

Az Iszlám Állam önjelölt kalifája, Abu Bakr al-Bagdadi már több más közel-keleti, afganisztáni, pakisztáni és észak-afrikai dzsihadista csoport hűségesküjét fogadta el.

Rita Katz, az iszlamista szervezeteket figyelő, SITE Intelligence Group nevű amerikai ügynökség igazgatója azt mondta: "A Boko Haram most egy helyi dzsihadista csoportból az Iszlám Állam egy jelentős szárnyává vált. A Boko Haram kiterjedt észak-afrikai hálózata révén az IÁ egy lépéssel közelebb került terve megvalósításához, vagyis egy iszlám kalifátus létrehozásához, a Boko Haram pedig az IÁ infrastruktúrája, eszközei és katonai képességei révén könnyebben fog terjeszkedni Észak-Afrikában."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.