11 település felett vette át a hatalmat a hadsereg

A Boko Haram több mint háromszáz harcosával végeztek Nigériában

A nigériai hadseregnek az utóbbi napokban tizenegy település felett sikerült átvennie az ellenőrzést a radikális erőktől, egyebek mellett a január 25. óta a Boko Haram kezén lévő, stratégiailag jelentős Monguno városban.

2015.02.19 08:27MTI

A védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a műveletek során rengeteg fegyverest elfogtak, a szélsőséges milícia számos járművét és felszerelését pedig lefoglalták.

A hadjáratban a hivatalos tájékoztatás szerint két katona vesztette életét, tízen megsebesültek. A fegyveres erők közlése szerint a művelet folytatódik a csoport fellegvárának számító Borno szövetségi államban, a megtisztított területeken a hadsereg egységei járőröznek.

Csádi illetékesek szintén szerdán arról számoltak be, hogy az ország erői az előző napon heves harcokba kerültek a Boko Haram fegyvereseivel. A két órán át tartó összecsapásban a terrorszervezet 117 tagja, valamint két csádi katona vesztette életét - közölte a csádi vezérkari főnök.

A Nigéria északkeleti részén lévő Dikwa településnél folyt harcokban a fegyveresek négy darab, robbanószerrel megpakolt járművét és 142 motorkerékpárját is elpusztították.

Csád más szomszédos országokhoz hasonlóan részt vesz a Boko Haram elleni harcban, miután az iszlamisták az utóbbi időben a Csád-tó környékén Kamerun és Csád területén is követtek el támadásokat. Ugyanakkor a keddi volt az első eset, hogy a csádi erők Nigéria területén támadtak a szélsőségesekre.

A Boko Haram célja a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozása Nigéria északkeleti részén és a szomszédos területeken, így a terrorcsoport már Kamerunra és Nigerre is kiterjesztette harcát, viszont ezzel párhuzamosan egyre több vereséget kénytelen elszenvedni.

A dzsihadista szervezet visszaszorítása érdekében Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin február elején megállapodott, hogy 8700 fős közös haderőt állít ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.