Átfogó offenzívát terveznek

Nigéria a választásokig végezne a Boko Harammal

Miközben átfogó katonai offenzívát terveznek a dzsihadisták ellen, az iszlamisták a szomszédos ország területén támadtak civil célpontokat.

2015.02.09 17:54MTI

A radikális iszlamista csoport fegyveresei három települést támadtak meg Kamerun északi részén, a nigériai határ közelében. Elraboltak egy 20 embert szállító buszt, haszonállatokat és élelmiszert loptak, majd Nigéria felé távoztak. A Nigerben fekvő, szintén a nigériai határ közelében lévő Diffában egy börtönt támadtak meg a fegyveresek, néhány órával távozásuk után pedig robbantás történt a településen.

A folytatódó erőszak ellenére Sambo Dasuki, Goodluck Jonathan nigériai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója az AFP hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, hogy hat hét múlva esedékes választásokig a Boko Haram összes ismert állását el fogják pusztítani, s a választás időpontját többször nem halasztják már el. Nigéria vezetése vasárnap közölte, hogy az iszlamista terrorcsoport elleni folyamatos összecsapások miatt hat héttel elhalasztja a parlamenti és elnökválasztást, így azokat február 14. helyett március 28-án rendezik meg.

A Boko Haram állítólagos vezetője, Abubakar Sekau egy hétfőn nyilvánosságra hozott videofelvételen ugyanakkor azt mondta, "semmit sem ér" a szervezet elleni katonai fellépés. "Szedjétek össze az összes fegyvereteket és gyertek! (...) 7000 katonát küldtök? Miért nem 70 milliót? (...) Allahra, nem lesznek elegen. Egyesével fogjuk elfogni őket" - mondta.

A következő napokban várhatóan átfogó katonai offenzíva indul a Boko Haram ellen. Szombaton Nigéria, valamint Csád, Kamerun, Niger és Benin megállapodott, hogy 8700 fős közös regionális erőt állít ki a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni harcra.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északkeleti részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Csak tavaly mintegy tízezer embert gyilkolt meg a szervezet, amely az utóbbi hetekben egyre több támadást követett el a szomszédos országokban is, elsősorban a Csád-tó vidékén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.