Hajószerencsétlenség

Szomorú évforduló: Lampedusa, hullámsír

Európai szintű intézkedéseket ígért az illegális bevándorlás kezelésére Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a délolasz Lampedusán pénteken tartott megemlékezésen. Tavaly október 3-án 368 bevándorló veszett a szigetnél a tengerbe.

2014.10.03 15:31MTI
Fotó: Facebook/Lampedusa

A tragikus hajóbaleset túlélői, az áldozatok rokonai, Lampedusa lakossága, az olasz és az Európai Unió intézményeinek vezetői közösen vettek részt a megemlékezésen.

A lampedusai halászhajók az egy évvel ezelőtti baleset területén koszorúkat dobtak a tengerbe. Tavaly a helyi halászok siettek elsőként az illegális bevándorlókkal zsúfolt és vízbe borult hajó utasainak segítségére. A túlélők a parton imádkoztak elhunyt társaikért, akik közül többeket a mai napig nem sikerült azonosítani.

A közel hatszáz utassal teli hajó Líbia partjairól kelt útra, és nem messze Lampedusa partjaitól süllyedt el. Az illegális bevándorlók többsége eritreai volt.

A megemlékezésen felszólaló Martin Schulz kijelentette, hogy a 368 halottat követelő hajószerencsétlenség "folt az európai lelkiismereten". Úgy fogalmazott: az Európai Parlamentben nehezen születnek meg a bevándorlással kapcsolatos döntések az "ostoba képviselők miatt, akik nem hajlandók szembesülni a valósággal". Martin Schulz szavait Lampedusa lakosainak tiltakozása kísérte, EU-ellenes jelszavakat kiabáltak be.

A megemlékezésen szintén jelen levő Federica Mogherini olasz külügyminiszter, az EU külügyi és biztonságpolitikai főbiztosjelöltje szerint az ellenőrizhetetlen illegális bevándorlásra az adhat megoldást, ha az EU megszabott útvonalakat biztosít az Unióba igyekvő illegális bevándorlók számára.

Mogherini bejelentette, hogy az EU olasz elnöksége november 27-én, Rómában csúcsértekezletet tart a migráció sürgető problémájáról az európai külügy- és belügyminiszterekkel.

A lampedusai tragédia túlélőinek egy csoportját Ferenc pápa október elsején fogadta a Vatikánban. Az egyházfő arra szólította fel Európát, hogy nyissa meg kapuit a bevándorlók előtt.

Az olasz hatóságok az utóbbi három napban 2000 illegális bevándorlót mentettek ki a tengerből és segítettek partra. Év eleje óta 130 ezer illegális bevándorló érkezett Olaszországba.



Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.