Október 3-án történt a tragédia

A lampedusai katasztrófa áldozatainak emlékére komponált zeneművet Ennio Morricone

Az október 3-ikai lampedusai menekültkatasztrófa áldozatainak tiszteletére komponált zeneművet Ennio Morricone, a filmzene 94 éves olasz nagymestere.

2013.10.27 21:29MTI
MTI

Az ötperces szerzeményt, amely Az elsüllyedtek hangja címet viseli, november 2-án, szombaton adják elő a milánói Santa Maria Incoronata templomban különböző vallások képviselőinek jelenlétében.

A szertartáson szétosztanak 155 olyan feszületet, illetve félholdat, amelyet a menekültekkel a fedélzetükön a szigetre érkező lélekvesztők fájából faragtak lampedusai asztalosok. A ceremónián megemlékeznek mindazokról a migránsokról, akik a Földközi-tengeren való átkelés közben vesztek a mélybe.

A milánói megemlékezést és zeneművet Arnoldo Mosca Mondadori költő és kiadó, a milánói konzervatórium elnöke kezdeményezte. A neves közéleti személyiség egy lampedusai sziklán már régebben szobrot állíttatott - a Lampedusa kapuja című művet, Mimmo Paladino szobrászművész alkotását Ferenc pápa is megtekintette júliusi látogatása során.

Az október 3-i lampedusai hajótörésben több mint háromszáz menekült veszett a tengerbe. "Amikor javasoltam Morriconénak, hogy szerezzen zenét a lampedusai halottaknak, rögtön beleegyezett, és azonnal munkához látott. Teljesen beleélte magát egy, a hazája elhagyására kényszerülő menekült szerepébe" - közölte Mosca Mondadori.

Morricone azt mondta "nagyon szomorú" művéről, hogy azzal "egy pillanatra visszaakarja adni a hangját mindazoknak, akik a tenger mélyén nyugszanak". A menekültdráma áldozatainak emlékére komponált muzsikát - hagyományos keresztény és iszlám zeneművek mellett - a Népek Zenekara, a különböző országok és vallások fiatal zenészeiből álló együttes adja elő szombaton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.