Veszélyes vizek

Már megint Lampedusa! Elsüllyedt egy menekülthajó, közel kétszáz halott

Legkevesebb 181 halálos áldozata van a legutóbbi hajószerencsétlenségnek Lampedusa közelében.

2014.07.22 09:18MTI
Fotó: YouTube/Storyful Editor

Egy halászhajó 759 emberrel a fedélzetén hagyta el a líbiai partokat. Utasai szíriai, pakisztáni, nigériai és ghánai menekültek voltak. Az olasz parti őrségnek 568 embert sikerült kimentenie.

A hatóságok előző nap csak harminc halálos áldozatról számoltak be, olyanokról, akikre a hajó rakodóterében bukkantak. Először arra gyanakodtak, hogy a hajómotorból származó mérgező gázok miatt vesztették életüket.

Kedden szemtanúk ugyanakkor azt mondták, hogy az áldozatok is megpróbáltak feljutni a zsúfolásig megtelt fedélzetre és a tülekedés közben haltak meg. A többi áldozat halálának körülményeiről egyelőre nincs pontos információ, ők feltehetően vízbe fúltak.

A La Repubblica című olasz napilap internetes oldalán közzétett egy videofelvételt, amelyen több száz, kétségbeesett, a halászhajón kapaszkodó ember látható, miközben több menekült a vízben küzd életéért. Az incidenssel összefüggésben az olasz hatóságok a keddi nap folyamán őrizetbe vettek öt férfit - két marokkói, egy szaúd-arábiai, egy szíriai és egy palesztin állampolgárt - a halászhajón tartózkodó több tucatnyi bevándorló megölése és vízbe lökése miatt, míg három másik férfit embercsempészettel vádolnak.

A túlélők elmondták ugyanis a rendőröknek, hogy élet-halál harc tört ki a halászhajón, amikor a rakodótérben utazók a fullasztó meleg és az oxigénhiány miatt megpróbáltak feljutni a fedélzetre. Az őrizetbe vett öt férfi állítólag válogatás nélkül ököllel és késsel támadt a fedélzetre igyekvő mintegy 60 útitársára, majd a vízbe lökte őket.

Ezután azzal fenyegették meg a többi bevándorlót, hogy ha fellépnek velük szemben, akkor hasonló sorsra számíthatnak. A vízbe taszított emberek holttestét egyelőre nem találták meg. A halászhajón utazó bevándorlók közül néhányan arról számoltak be, hogy a fedélzeten egy helyért 1000-2000 dollárt (229-458 ezer forintot) kellett fizetni az embercsempészeknek, míg a rakodótérben egy hely 200-250 dollárba (46-57 ezer forintba) került.

A lélekvesztőt kedden Máltára vontatták, a túlélőket pedig a szicíliai Messina városába vitték. Az utóbbi hónapokban jelentősen megnőtt az Észak-Afrikából Európa felé tartó menekültek és ezzel párhuzamosan a katasztrófába torkolló hajótörések száma is. Hétfőn egy gumicsónak süllyedt el Szicília partjainál, s a baleset öt halálos áldozatot szedett.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta már 84 ezer menekült érte el Olaszország déli partjait. A bevándorlók mintegy fele Eritreából és Szíriából származott. A dél-európai országba idén már 6500 kiskorú érkezett kísérő nélkül. Ezek a számok messze túlszárnyalják a korábbi adatokat: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint 2013-ban 42 925 menekült érte el Olaszországot, 2012-ben még csupán 13 200.

A világszervezet szakosított hivatala szerint a halottak száma is emelkedik: az idei év első felében már 500-an vesztek a Földközi-tengerbe, míg tavaly egész évben 700-an lelték halálukat az észak-afrikai és dél-olasz partok között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.