Washington még hisz

Izrael: újabb szankciók a palesztinok ellen

Izrael korlátozásokat vezet be a hatóság izraeli bankbetétjeire vonatkozóan, és felfüggeszti egy, a Gázai övezethez közeli közös földgázmező feltárásában való részvételét is.

2014.04.10 22:45MTI

Izrael újabb gazdasági szankciókat vetett ki a palesztinokra a Palesztin Hatóság ENSZ-hez fordulása miatt csütörtökön, nem sokkal azután, hogy az amerikai külügyminisztérium szóvivője bizakodóan nyilatkozott az ismét elakadt izraeli-palesztin béketárgyalásokkal kapcsolatban.

Több nyugati hírügynökség kormányzati forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a zsidó állam le fogja vonni az egyes izraeli cégek felé fennálló több száz millió dolláros palesztin tartozások "törlesztőrészleteit" azokból az adóbevételekből, amelyeket a Palesztin Hatóság helyett és számára szed be, és havonta folyósít a palesztin vezetésnek. Emellett Izrael korlátozásokat vezet be a hatóság izraeli bankbetétjeire vonatkozóan, és felfüggeszti egy, a Gázai övezethez közeli közös földgázmező feltárásában való részvételét is.

A hírügynökségek által megszólaltatott - név nélkül nyilatkozó - kormánytisztviselők szerint a lépés oka, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök április elsején kérte a Palesztin Autonóm Területek felvételét az ENSZ több szakosított szervezetébe, illetve nemzetközi egyezmények tagjai közé. A palesztin önkormányzatiságról 1993-ban kötött oslói egyezmény szerint Jeruzsálem gyűjt be számukra havonta mintegy százmillió dollárnyi (körülbelül 22 milliárd forintnyi) adóbevételt, főként ebből fizetik a palesztin állami szervek működését. Korábban Izrael már több kisebb súlyú szankciót hozott a palesztinokkal szemben Abbász lépése miatt. Ugyanakkor a Reuters brit hírügynökség forrása azt is elmondta, hogy az újabb szankciók ellenére Izrael erőfeszítéseket tesz, hogy felülkerekedjenek a palesztinokkal múlt júliusban újraindított, de a közelmúltban az összeomlás szélére jutott béketárgyalásokban felmerült nehézségeken.

Korábban a nap folyamán a felek között kvázi közvetítő amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy folyamatos tárgyalások zajlanak, és csökkentek a nézeteltérések az izraeliek és palesztinok között, de azt is hozzátette, hogy még korai lenne megállapodásról beszélni. Korábban április 29-ét tűzték ki egy egyezség megkötésének határidejeként. A John Kerry amerikai külügyminiszter bábáskodása mellett újraindult tárgyalások azután kerültek az összeomlás szélére, hogy Izrael - korábbi ígéretével ellentétben - megtagadta 24 palesztin elítélt szabadon engedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.