Elindult a Horizont 10

Új izraeli kémműhold az űrben

Izrael "Ofek 10", vagyis "Horizont 10" néven új kémműholdat bocsátott fel a világűrbe.

2014.04.10 08:58MTI
freedigitalphotos.net/photouten

A védelmi minisztérium és a helyi hadiipar által éjjel útjára bocsátott műhold a hadsereg hírszerzését fogja szolgálni a világ különböző pontjairól küldött fényképekkel és a célba vett objektumok háromdimenziós feldolgozásával - közölte a katonai rádió csütörtökön.

A csütörtök reggel érkezett jelek alapján a rendszer megfelelően működik. A minden időjárási körülmény közepette és éjszaka is megbízható és különösen magas felbontású képeket előállító Ofek 10 radarral működik, s viszonylag alacsony pályán kering az atmoszférán kívül.

Még néhány napig eltartanak végső pályára állításának és működése ellenőrzésének a munkálatai, majd megkezdi a képek sugárzását az izraeli hadseregnek. Izrael 1988-ban állította Föld körüli pályájára Ofek 1 nevű első katonai műholdját, egy-egy új műhold kifejlesztése mintegy nyolc évig tart.

Izraelen kívül jelenleg még tizenegy ország képes készíteni és pályára állítani saját gyártmányú műholdakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.