Menekülnek a félszigetről

Nyolc tatár család kért menedéket Lengyelországtól

Menedéket kért Lengyelországtól 32 krími tatár, akik a héten Oroszországhoz csatolt félsziget bizonytalan helyzete miatt tették át székhelyüket az Ukrajnával szomszédos Lengyelországba. A hatóságok vizsgálják a beadott kérelmet.

2014.03.21 14:16MTI
youtube.com

Agnieszka Golias elmondta, hogy csütörtök este nyolc tatár család érkezett a Lengyelország délkeleti részén levő medykai határátkelőhöz, hogy menekültstátust igényeljen az Ukrajnával szomszédos országban. A szóvivő szerint a lengyel hatóságok megkezdték a kérelmek vizsgálatát, azok elbírálásáig pedig egy menekültek számára fenntartott központba mehetnek a családok.

Az iszlám vallást követő krími tatárok 12-15 százalékát teszik ki a fekete-tengeri félsziget lakosságának. A török nyelvű népcsoport ellenezte a terület Oroszországhoz csatlakozásáról múlt vasárnap rendezett referendumot, és nagyrészt bojkottálta a népszavazást.

A Krímben élő tatárokat Joszif Sztálin szovjet diktátor uralma alatt Szibériába és Közép-Ázsiába deportálták, ahol sokan közülük meghaltak. A félszigetre csak a Szovjetunió bukását követően térhettek vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.