Külügyminisztérium

Megerősített magyar álláspont: jogellenes a Krím státusának megváltoztatása

Vlagyimir Putyin orosz elnök hidegháborús retorikával vádolta a Nyugatot, és Oroszország elválaszthatatlan részének nevezte a Krímet.

2014.03.19 14:39MTI
Forrás: MTI

A Külügyminisztérium - megerősítve a vasárnapi krími népszavazással kapcsolatos álláspontját - illegitimnek és jogellenesnek tekinti a Krím státusának megváltoztatását.

A tárca szerdai közleményében kiemelték: az Oroszországi Föderáció, a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városának képviselői között szerdán Moszkvában létrejött csatlakozási megállapodás aláírásával Oroszország súlyosan megsértette a nemzetközi jogi normákat, és a Krím félsziget annektálásával tovább mélyítette az Ukrajnával kialakult konfliktust.

A Külügyminisztérium ismételten megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna szuverenitása, függetlensége és teljes területi egysége mellett.

Kedden a Kremlben aláírták az orosz-krími megállapodást a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról. Nyugati vezetők és az ukrán kormány törvénytelennek minősítették a szerződést és bírálták Moszkvát, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök hidegháborús retorikával vádolta a Nyugatot, és Oroszország elválaszthatatlan részének nevezte a Krímet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.