"A nyugati világ aggódik"

Tom Clancy amerikai író utolsó könyvében előrevetítette a krími válságot

A nyugati világ aggódik, mert Oroszország beleavatkozik Ukrajna belügyeibe. Az orosz katonai beavatkozás fenyegető lehetősége sötét felhőként lebeg a fejek felett.

2014.03.18 19:19MTI
freedigitalphotos.net

Erről írt jelentésében az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ukrajnai irodájának vezetője, Keith Bixby. A Krím robbanás előtt áll.

A jelenlegi válság e valósághű leírása valójában fikció, Bixby pedig a közelmúltban elhunyt Tom Clancy amerikai író októberben befejezett könyvének egyik szereplője.

Az Egyesült Államokban decemberben Command Authority (Parancsnoki hatalom) címmel megjelent kötet egy orosz beavatkozásról szól a Krím félszigeten, és a politikai krimi 66 évesen meghalt mesterének profetikus örökségének tűnik.

A könyv narancsszínű páncélossal illusztrált borítója mögött Clancy több mint hétszáz oldalon fest sötét képet Valerij Vologyin képzeletbeli orosz elnökről, egy diktatórikus és korrupt rezsim uráról, aki feltartóztathatatlanul kiterjeszti karjait a Krímre.

"Tudja, hogy nehézségekre számíthat, amint Ukrajna a NATO tagjává válik. Hamar cselekednie kell, ahogyan ő látja" - szól Clancy könyvében egy szakértő.

A Kreml igazi és regénybeli ura, Vlagyimir Putyin elnök és Valerij Vologyin közötti hasonlóságok félreismerhetetlenek. Vologyint alacsony, mindössze 172 centi magas, de fitt és energikus férfiként írja le Tom Clancy. A képzeletbeli elnök előszeretettel tekint szexszimbólumként magára. A nyugati világot - élén az amerikai elnökkel - mély aggodalommal tölti el Vologyin és politikája, de egyelőre nem tud mit tenni.

A regényben Clancy olyan pontosan írja le az orosz és a Nyugat-barát ukrán csoportok közötti konfliktusokat, Oroszország mozgatórugóit, valamint a Nyugat kábultságát, mintha az olvasó nem is egy több hónapja lezárt könyvet, hanem az aktuális helyzetről szóló elemzést látna - Clancy meglátásai még akkor is erőteljesek, ha az Ukrajna és Oroszország közötti kapcsolatok már rég kisiklottak és sok szakértő számára a válság kirobbanása nem volt meglepő. Nem ez az első alkalom, hogy a bestselleríró prófétai képességeiről tett tanúbizonyságot.

"Ki az ördög hozta nyilvánosságra ezeket az információkat?" - kérdezte az amerikai tengerészetért felelős akkori államtitkár Clancytől, miután megjelent a Vadászat a Vörös októberre című regénye, egy politikai krimi, amelyben a szerző részletesen és hitelesen ír egy szovjet atomtengeralattjáró hajójával együtt az amerikaiakhoz átálló kapitányáról.

"Az információk mindenütt ott vannak, ha alaposan keresik" - mondta az író, hozzátéve, hogy a titok nem titok többé, ha az ember összeköti a megfelelő pontokat. Hét évvel a 2001 szeptemberi terrortámadások előtt Clancy írt egy könyvet, amelyben egy japán terrorista egy Boeinget vezetett a Capitoliumnak Washingtonban és százak halálát okozta.

A Command Authority című regényében írtak nem valósultak meg maradéktalanul - egyelőre. A könyvben Vologyin Észtországot is be akarja kebelezni, de a NATO megállítja.

Később az elnök elzárja a gázcsapokat, megölet egy - a hagyományos ukrán stílusban befont haja miatt Julija Timosenkóra kísértetiesen emlékeztető, a könyvben azonban oroszpárti - ukrán politikust, hogy így szítson feszültséget Ukrajnában.

A könyvben nem szerepel referendum a Krím sorsáról, az orosz hadsereg egyszerűen bemasírozik a területre, amit a NATO célzott támadásokkal próbál megakadályozni. Megoldással Clancy sem rukkol elő könyvében. Ryan amerikai elnök azonban talál egy lehetőséget, hogy nyomást gyakoroljon Vologyinra - Barack Obama elnök még nem jutott el idáig.

Tom Clancy egyszer azt mondta, ha az általa írtak egyszer csak valósággá válnak, az hátborzongató kissé. Az író már nem érte meg, hogy a Krímről szóló könyvének ez legyen a sorsa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.