Tüntetés a népszavazásért

"Donyeck, orosz város!" - több ezren az utcákon

Közel tízezer oroszbarát tüntető követelte az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás kiírását az ország keleti részén fekvő Donyeckben vasárnap.

2014.03.09 19:27MTI
MTI, archív

Vitalij Klicsko, az Ütés (Udar) párt vezetője a demonstráció miatt arra kényszerült, hogy lemondja részvételét egy gyűlésen, amelyet az ukrán egységért fellépők szerveztek.

A május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztás egyik esélyesének számító egykori világbajnok ökölvívó sajtótájékoztatóján egyebek mellett "a szakadárok provokációival szembeni egység szükségességéről" beszélt Donyeckben, amely a Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnököt támogatók fellegvára.

A politikus elítélte az orosz média "agymosását" és azokat az Oroszországból érkezőket, akik szerinte az új kormánnyal szembeni ellenséges megmozdulásokat szítják.

A Moszkva-barát demonstrálók dél körül kezdtek gyülekezni a Lenin téren, ahol már szombaton is több ezren tüntettek. A megmozdulás részvevői orosz zászlókat lengettek, a kommunista pártot éltették, miközben azt skandálták, hogy: "Oroszország!", "Donyeck, orosz város!" és "Putyin elnök!".

A tömeg végül egyperces néma csenddel adózott a kijevi februári tüntetésekben életüket vesztett rendőrök emlékének. "Nem akarunk belépni sem a NATO-ba, sem az Európai Unióba, nem támogatjuk a kijevi kormányt: senki nem választotta meg őket, magukat jelölték ki" - mondta az egyik résztvevő, mielőtt kitűzték volna az orosz lobogót a helyi rendfenntartó erők központjára.

Klicsko a történtek miatt lemondta tervezett délutáni részvételét egy, a tértől mindössze néhány száz méterre megrendezett gyűlésen. A keleti Luganszk városában sem volt nyugodt a hangulat, oroszpárti tüntetők ezrei rohamozták meg a megyei adminisztráció székhelyét, majd elzavarták hivatalából a nemrég kinevezett kormányzót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.