Ukrán helyzet

Krímtől Donyeckig

Kijev szerint törvénytelen volt a krími miniszterelnök kinevezése - Donyecki tüntetők a terület Oroszországhoz csatlakozását követelik.

2014.03.01 14:39MTI

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök szombaton aláírt rendeletében törvénytelennek nevezte a Krími Autonóm Köztársaság új miniszterelnökének, Szerhij Akszenovnak a kinevezését. Akszenovot csütörtökön nevezték ki a köztársaság új miniszterelnökévé azt követően, hogy oroszbarát fegyveresek elfoglalták a regionális parlamentet.

Rendeletében az ukrán államfő azt hangoztatta, hogy a krími kormányfő kinevezése megsértette az ukrán alkotmányt.

Ezzel egy időben az ukrán külügyminisztérium aggodalmának adott hangot a krími csapatmozgásokkal kapcsolatos értesülések miatt.

Ukrajna donyecki területének elszakadását és Oroszországhoz való csatlakozását követelték tüntetők szombaton a kelet-ukrajnai Donyeck városában, miközben orosz zászlót húztak fel az ukrán nemzeti lobogó helyére a megyei adminisztráció épületénél - jelentette az Ukrainska Pravda című lap.

A Novosztyi Donbaszsza című lap beszámolója szerint az orosz nemzetiségű tüntetők a város Lenin teréről a megyei és városi adminisztráció épülete elé vonultak, ahol sátorokat állítottak fel. A tünetők a téren új kormányzót választottak a "Donyecki-medence Népfelkelői" elnevezésű szervezet vezetője, Pavel Gubarjev személyében.

Beszédében Gubarjev azt követelte a helyi fegyveres testületek tagjaitól, hogy esküdjenek hűséget a "népi hatalomnak".

Az oroszbarát tüntetők megpróbáltak behatolni a megyei és városi adminisztráció épületébe, de ez nem sikerült nekik. Az épület előtt álló zászlórúdról viszont lehúzták az ukrán állami lobogót, és helyébe az orosz trikolort húzták fel.

Az ukrán parlament által egy hete leváltott Viktor Janukovics elnök fellegvárában zajló tüntetésen a résztvevők orosz nemzeti zászlókat lobogtattak - jelentette szombaton a francia hírügynökség helyi tudósítója.

"Oroszország, Oroszország" - skandálták a tüntetők, a rögtönzött emelvényre felhívott szónokok pedig kijelentették, hogy támogatják a Krím törekvését az Oroszországhoz való csatlakozásra".

A helyszínen szórólapokat osztanak, amelyek "a kijevi hatalommal szembeni engedetlenségre" szólítanak.

Az egyik 40 év körüli tüntető az AFP-nek kijelentette, fel vannak háborodva a Kijevben történt eseményeken. "Nem hagyjuk, hogy nacionalisták tegyék be lábukat a városunkba."

Néhány ezres tüntetés volt a dél-ukrajnai Mykolaiv városában is, ahol a résztvevők, az oroszbarát Mykolaivi Nemzeti Front vezetésével azt követelték, hogy szakítsák el Mykolaiv megyét Ukrajnától, és (az ugyancsak Fekete-tenger parti) Odessza és Herszon megyével együtt alakítsanak szövetségi államot.

"Oroszország segít nekünk", "Föderalizációt akarunk" - skandálták egyebek közt a mykolaivi tüntetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.