Nem találkozna Obamával

Mandela temetése egy "csapda"

Az iráni sajtó szerint Haszan Róháni elnök esetleges részvétele Nelson Mandela egykori dél-afrikai vezető temetésén "csapda", hiszen az eseményen az államfő találkozhat Barack Obama amerikai elnökkel.

2013.12.08 16:17MTI
MTI

Teherán egyelőre nem tette közzé, ki képviseli majd az országot Mandela december 15-i temetési szertartásán. Az apartheid elleni küzdelem élharcosaként számon tartott korábbi dél-afrikai államfő két alkalommal (1992-ben és 1999-ben) látogatott az iszlám köztársaságba.

"Az iráni és külföldi sajtó némelyike ürügyként használja Nelson Mandela temetését arra, hogy Róhánit a Nagy Sátán kormányának vezetője felé terelje" - írta vezércikkében a napilap, az Egyesült Államokra, Irán történelmi ellenségére utalva.

A júniusban a mérsékelt tábor támogatásával megválasztott Róháni szeptember végén rövid telefonbeszélgetést folytatott az Egyesült Államok elnökével az ENSZ-közgyűlés New York-i tanácskozása alkalmával. Több mint három évtizede, az iráni iszlám forradalom óta ez volt az első telefonos kapcsolatfelvétel a két ország vezetői között.

"A Sátán csapdája, ez alkalommal Johannesburgban" című vezércikk emlékeztetett arra, hogy a 15 perces telefonbeszélgetést bírálta Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője. "A New York-i utazás során történtek egy része nem volt helyénvaló" - mondta Hamenei, miután az iráni elnök visszatért az Egyesült Államokból.

Megválasztásakor Róháni azt ígérte, hogy nagyobb együttműködési hajlandóságot fog mutatni az iráni atomprogramról szóló tárgyalásokon a nagyhatalmakkal.

November 24-én Teherán megállapodott a Hatok nevű országcsoporttal (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Oroszország), hogy a gazdasági szankciók részleges feloldásáért cserébe Irán vállalja nukleáris tevékenységének bizonyos mértékű leállítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.