NAÜ

Az atomügynökség ellenőrei az iráni Arakban

Az üzem ugyanott van, ahol az araki nehézvizes reaktor, amelyet Teherán a jövő év vége felé tervez beindítani. Ez a reaktor áll a nagyhatalmak aggodalmainak középpontjában, mert lehetőséget adna Iránnak polónium kinyerésére.

2013.12.08 11:23MTI
Fotó: MTI

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) két ellenőre kereste fel vasárnap a közép-iráni Arak nehézvíztermelő üzemét annak a megállapodásnak a keretében, amely szerint az ENSZ-ügynökség ellenőrizheti az iráni atomlétesítményeket - jelentette a Fars iráni hírügynökség.

Az üzem ugyanott van, ahol az araki nehézvizes reaktor, amelyet Teherán a jövő év vége felé tervez beindítani. Ez a reaktor áll a nagyhatalmak aggodalmainak középpontjában, mert lehetőséget adna Iránnak polónium kinyerésére, amely - újrafeldolgozás után - atombomba előállításához is felhasználható lenne.

"A NAÜ szakértői délelőtt megkezdték látogatásukat, és az délutánig folytatódik" - közölte a hírügynökséggel Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia-ügyi Szervezet szóvivője. A két ellenőr a tervek szerint még vasárnap este visszautazik Bécsbe - tette hozzá a szóvivő.

Az ENSZ-hivatal szakemberei 2011 óta próbáltak bejutni a szóban forgó létesítménybe. A mostani látogatást az a november 11-én aláírt együttműködési keretmegállapodás tette lehetővé, amelynek révén a NAÜ meggyőződhet arról, hogy Teherán erősen vitatott nukleáris programja kizárólag békés jellegű, s nem irányul atomfegyver gyártására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.