Busher

5,7-es erősségű földrengés az iráni atomerőmű közelében

Az amerikai geofizikai intézet (USGS) adatai szerint a földrengés epicentruma a Bushertől 48 kilométerre északkeletre található Borazdzsán város közelében volt. A rengés helyi idő szerint délután 5 óra 21 perckor kezdődött.

2013.11.28 20:11MTI
Fotó: MTI

Legalább hét ember életét vesztette, többen pedig megsérültek abban a heves, 5,7-es erősségű földrengésben, amely csütörtökön rázta meg Iránt alig hatvan kilométerre a Perzsa-öböl partján fekvő Busehrtől, ahol az ország egyetlen atomerőműve található - közölték a hatóságok.

"A legfrissebb adatok szerint hét ember életét vesztette, harmincat pedig kórházba szállítottak" - idézte Haszán Gadamit, a belügyminisztérium válságstábjának vezetőjét az IRNA állami hírügynökség.

Az amerikai geofizikai intézet (USGS) adatai szerint a földrengés epicentruma a Busehrtől negyvennyolc kilométerre északkeletre található Borazdzsán város közelében volt, fészke pedig mintegy 16,4 kilométer mélyen.

Az iráni szeizmológiai intézet közölte, hogy a rengéssorozat helyi idő szerint délután 5 óra 21 perckor kezdődött.

Iráni televíziós csatornák beszámolója szerint sok helyen károsodott az elektromos hálózat és több épületben is jelentős károk keletkeztek.

A földmozgást Szaúd-Arábia keleti részén is érezni lehetett.

A rengés az eddigi hírek szerint nem okozott kárt a 2011 őszén üzembe helyezett busheri atomerőműben, és radioaktív szennyeződés sem került a levegőbe.

Irán több tektonikus lemez találkozásánál fekszik, így gyakoriak a földrengések. 2003 decemberében a dél-iráni Bám városában 31 ezer halálos áldozatot követelt egy földmozgás. Tavaly augusztusban 306-an vesztették életüket az északnyugati országrészben két földlökés következtében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.