Irán fellélegezhet. És a világ?

Genfi megállapodás - az irániak elégedettek

"Köszönet a tárgyalóinknak" - mondta boldogan Ahmad, egy teheráni diák a nagyhatalmakkal Genfben folytatott tárgyalásokon született megállapodás után, amelynek értelmében egyes, az ország gazdaságát sújtó nyugati szankciókat várhatóan rövidesen feloldanak.

2013.11.24 16:40MTI

A nagyhatalmak és Irán külügyminiszterei vasárnap hajnalban állapodtak meg a közös szövegről, a vitatott iráni atomprogramról ötödik napja folytatott maratoni tárgyalássorozat után.

Mohamad Dzsavad Zarif külügyminiszter, az iráni küldöttség vezetője "hatalmas sikerről" beszélt. A félévre érvényes megállapodás a szankciók - egyebek mellett a kőolajiparban és a banki ágazatban történő - részleges feloldása fejében korlátozza az iráni nukleáris tevékenységeket.

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint Iránt 2006 óta sújtják büntetőintézkedések, de a tavalyi szigorítások miatt az ország mély válságba zuhant. Az infláció hivatalosan 36 százalék volt novemberben, a munkanélküliség meghaladta a 11 százalékot, az ipari termelés csökkenőben van és a fogyasztási cikkek ára egyre emelkedik. A banki embargó és a Swift nemzetközi átutalási rendszer lekapcsolása az egészségügyet is érinti. A gyógyszerárak az egekbe szöktek, a gyógyszerimport nehézkes, főként a súlyos betegségek kezelésére használt szerek esetében.

A 30 éves Hamed Mohammadi, aki egy magáncég alkalmazottja, a külföldi valuták árfolyamának esésében reménykedik. "Ez azt jelenti, hogy a rialban számítva olcsóbbak lesznek a dolgok"- magyarázta.

A valutaváltók szerint a tárgyalások sikere közvetlenül befolyásolja majd a rial dollárhoz viszonyított árfolyamát. A derűlátás indokolt: a mérsékeltnek számító Haszan Róháni júniusban nyerte meg az elnökválasztást, majd elindította a Nyugat felé történő nyitás politikáját, aminek következtében a dollár, amely februárban még 38 ezer rialos árfolyamon állt, mintegy 20 százalékkal lett olcsóbb.

Mohamad Amini, aki a Teherán egyik elegáns negyedében álló ruházati bolt tulajdonosa, elmondta, hogy visszahívta az Európában tanuló fiát.

"Nem tudtam tovább fizetni a tanulmányait. Remélem, hogy csökken a dollár árfolyama, és ismét visszatérhet a tanulmányait folytatni" - mondta.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter a tárca első női szóvivőjével

Az AFP helyszíni beszámolója szerint, ha az utcák nem is égnek lázban, a metrón parázs vita folyik egy idős férfi és egy diák között. "Én láttam a háborút (az 1980-1988 közötti iráni-irakit), megéltem a szenvedést és a pusztítást" - mondta az idős teheráni. "Ellenálltunk, de ez nem tarthat tovább. Az életünk a tét" - mondta.

A diák a hazaszeretetre apellált. "Az atomprogramhoz való jogunk az ellenállásunk, a meggyőződésünk jelképe" - mondta.

A hivatalosan betiltott, de az iráni fiatalok, sőt még kormányzati tisztviselők által is használt Facebook közösségi és a Twitter mikroblog portálon ugyanolyan heves viták dúlnak. Szerda óta Zarif külügyminiszter naponta tesz fel üzeneteket a Facebook-oldalára (www.facebook.com/jzarif) a tárgyalások haladásáról, amelyeket az internetezők számosan kommentálnak vagy bírálnak.

"Mindig tudtam, hogy az ön mosolygó arca egy nap mosolyt fakaszt 70 millió iráni arcán" - kommentál az egyik internetező a miniszter oldalán. "Nem ellenzem az urándúsítás jogát. Vannak azonban más jogaim is: dolgozni, fejlődni látni az országomat, és dinamikus gazdaságban élni" - írta egy Szágár nevű nő.

Az átmeneti megállapodásnak "igen kedvező pszichológiai hatása lesz. Néhány hónapra reményt ad az irániaknak és jót tesz a gazdaságnak is" - mondta Mehdi Miremadi, a Francia-Iráni Kereskedelmi Kamara elnöke. "Ez azonban hosszú távon semmit sem old meg. Ha nem tudunk pénzt utalni Iránból vagy Iránba, továbbra is nagyon nehéz lesz a helyzet" - fejtette ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.