Teheráni atom - hogyan tovább?

Irán és az atomprogram miatt gyűlnek a külügyminiszterek

A hatok csoportjának külügyminiszterei egytől-egyik ott lesznek Genfben szombaton az Irán és a nagyhatalmak között Teherán atomprogramjáról zajló tárgyalásokon.

2013.11.23 09:40MTI
Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja és Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter

Még pénteken este Párizsban és Londonban közölték, hogy Laurent Fabius francia és William Hague brit külügyminiszter az éjszaka folyamán Genfbe utazik. Szombaton hajnalban Berlinben és Pekingben közölték, hogy Guido Westerwelle német és Van Ji kínai külügyminiszter ugyancsak a svájci városba indul, illetve indult, hogy csatlakozzon a tárgyalásokhoz.

Washingtonban még péntek kora délután jelentették be, hogy Genfbe indult John Kerry amerikai külügyminiszter, mégpedig azzal a céllal, hogy segítsen tovább csökkenteni a felek közti nézetkülönbségeket, és előmozdítsa a megállapodás megkötését.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig már meg is érkezett Genfbe. Ez azt jelenti, hogy a hatok valamennyi külügyminisztere részt vesz a szombati tárgyalási fordulón.

Az egyeztetések szerda óta tartanak zárt ajtók mögött. Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter pénteki nyilatkozata szerint eddig "csekély" eredményt értek el, és továbbra is több olyan pont van, amelyben eddig nem tudtak megállapodni. Hírügynökségek szerint az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfbe utazása azt a reményt erősíti, hogy közeledhet a megállapodás megkötése.

Az Iránnal fél évre megkötendő és meghosszabbítható átmeneti megállapodás tervezete értelmében korlátoznák az iráni atomprogramot a Teherán elleni szankciók enyhítése fejében. Az előző tárgyalási forduló eredménytelenül ért véget november elején Genfben, többek között Franciaország kifogásai miatt.

A Teherán és a hatok közötti tárgyalások évek óta az iráni urándúsítás kérdése miatt futnak zátonyra. A nyugati nagyhatalmak azzal gyanúsítják Iránt, hogy polgári atomprogramja ürügyén atomfegyver gyártására készül, amit Teherán váltig tagad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.