Vallásügyi irányítás

Őrizetbe vettek egy popsztárt Iránban

Egy népszerű énekest és egy internetes oldal több munkatársát is őrizetbe vették Iránban - jelentette szerdán az iráni média.

2013.12.04 14:39MTI
Törvényes és tényleges keretek közé (Fotó: Facebook)

Maszúd Záhedján, az iráni erkölcsrendőrség vezetője megerősítette a Teheránban élő, 30 éves Amír Tatalu őrizetbe vételéről szóló értesüléseket. "Átadtuk az igazságszolgáltatásnak" - közölte az ezredes az Etemad című mérsékelt iráni napilap beszámolója szerint.

"A közszolgálati televízió, valamint a kulturális és vallásügyi minisztérium irányítja a művészek tevékenységét, a titokban működő zenészeknek fel kell hagyniuk munkájukkal, és vissza kell térniük a törvényes és a ténylegesen művészi keretek közé" - idézte Záhedjánt az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség. Az Etemad információi szerint a férfit "biztonsági okokból" vették őrizetbe.

Az énekes 570 ezer követőt számláló Facebook-oldalán rengetegen kifejezték támogatásukat. "Mik ezek a hírek a letartóztatásáról? Az én Amíromat akarom, különben öngyilkos leszek" - írta egy rajongó.

Az iráni zenészek hatósági engedély nélkül nem rögzíthetik dalaikat és nem is árulhatják lemezeiket. A 2009-es Cannes-i Filmfesztivál zsűrijének különdíját Bahman Ghobadi iráni rendező Perzsa macskák című filmje nyerte, amely fiatal teheráni zenészek történetén keresztül mutatja be, mennyire veszélyes betiltott nyugati könnyűzenét játszani a teokratikus országban.

A FARS iráni hírügynökség ezzel párhuzamosan arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda egy weboldal több munkatársát is őrizetbe vette Kermán tartományban. A gyanúsítottak a vádak szerint "külföldiekkel álltak kapcsolatban egy hálózaton belül, és bűncselekményeket követtek el". Más források szerint az Orange nevű internetes oldal hét munkatársát vették őrizetbe. Az Etemad azt írta, hogy a hatóságok "semmilyen magyarázatot nem adtak, nem közölték az őrizetbe vétel okát".

Júniusban választották meg Haszan Róháni iráni elnököt, a mérsékeltek és reformpártiak jelöltjét, aki változást - különösképpen politikai és kulturális nyitást - ígért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.