Nyomás nehezedik a független médiára?

Újságírók tüntetnek Kijevben a cenzúra ellen

Több tucatnyi újságíró tüntetett Kijevben csütörtökön tiltakozásul a kormány lépései ellen, amelyeket a független médiára nehezedő nyomásként értékelnek.

2012.07.19 22:29MTI

A tüntetők, akiket több ellenzéki parlamenti képviselő is elkísért, a főügyészség előtt gyülekeztek, semmibe véve a belvárosi tüntetésekre vonatkozó tilalmat. A főügyészség a héten vizsgálatot indított "bizalmas információk kollektív és törvényellenes gyűjtése és terjesztése" címén, mert az Lb.ua hírportál közzétette egy Viktor Janukovics elnököt támogató parlamenti képviselő SMS-üzeneteit. A Janukovics-rendszert élesen bíráló TVi televíziós csatornát azzal vádolják, hogy 300 ezer euró értékben adócsalást követett el. 

A két média szerint az ellenük indított eljárás célja, hogy elhallgattassák őket a parlamenti választások előtt. Több ellenzéki párt, közöttük a bebörtönzött volt miniszterelnök, Julija Timosenko vezette Haza és a nehézsúlyú bokszvilágbajnok Vitalij Klicsko vezette UDAR (Csapás) felszólította a kormányt, hagyjon fel a nyomásgyakorlással.
 
Viktor Janukovics csütörtökön közölte: "aggódik" az eljárások miatt, és utasította a főügyészséget, "ellenőrizze a vizsgálatok törvényes jellegét" – tudatta közleményben az elnöki hivatal. Ukrajnában három hónap múlva tartanak parlamenti választást, amelyet a demokrácia próbájának tartanak a Nyugat által demokráciadeficittel és a sajtót sújtó nyomásgyakorlással vádolt volt szovjet tagköztársaságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.