Misszió

Egyiptomban felértékelődött a magyar békefenntartók szerepe

A 2013-ban újrakezdődött zavargások miatt nyáron rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendeltek el a félsziget északi részén, amelynek az előzetes bejelentés szerint november 14-én kellett volna véget érnie.

2013.11.19 04:40MTI
Fotó: MTI

Az Egyiptomhoz tartozó, részben a Többnemzeti Erők és Megfigyelők (MFO) ellenőrzése alatt álló Sínai-félszigeten a biztonsági helyzet továbbra sem stabil, így az ott szolgáló magyar katonák és rendőrök tevékenysége is felértékelődött az utóbbi időben - írta a Honvéd Vezérkar az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök Kveck Péter nagykövet kíséretében látogatta meg a 26 katonából és 16 rendőrből álló magyar kontingenst.

Az északi, illetve a déli táborban azt a tájékoztatást kapták, hogy az egyiptomi hatóságok és hadsereg nagyszabású akciók keretében igyekszik stabilizálni a helyzetet és növelni a biztonságot, valamint megelőzni a többnyire kereskedelmi célú bűnözést. A vezérkar közleménye arra is kitért, hogy a 2013-ban újrakezdődött zavargások miatt nyáron rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendeltek el a félsziget északi részén, amelynek az előzetes bejelentés szerint november 14-én kellett volna véget érnie. Az MFO vezetése azonban mostanáig nem kapott értesítést a hatóságoktól az intézkedések felfüggesztéséről. Az MFO 2300 fős állományát 13 nemzet, köztük Magyarország adja

. A Magyar Honvédség és az Országos Rendőr-főkapitányság 1995 óta vesz részt a Közel-Kelet egyik legfontosabb missziójában, amelynek jogi alapját az 1979-es Camp David-i békeszerződés teremtette meg. Az MFO-ban a magyar katonák és rendőrök kiemelt katonai rendészeti feladatokat teljesítenek, ők felelősek a katonai rend és fegyelem fenntartásáért az MFO teljes felelősségi körzetében.

Feladataik közé tartozik többek között a bűnügyi nyomozati munka, a baleseti helyszínelés, a járőrözés, a különböző konvojok biztosítása, a közlekedési ellenőrzés és a buszkísérés. A magyar kontingens tagjai egyéves szolgálatot teljesítenek a félszigeten. Benkő Tibor vezérkari főnök kedden és szerdán Cipruson, az ENSZ missziójában szolgáló 77 fős magyar kontingenst keresi fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.