Hét lövés

Meggyilkolták az egyiptomi nemzetbiztonság alezredesét

Három felfegyverzett férfi meggyilkolta az egyiptomi nemzetbiztonsági ügynökség egyik alezredesét - közölte hétfőn az egyiptomi belügyminisztérium.

2013.11.18 21:24MTI
Fotó: MTI

A fegyveresek tüzet nyitottak a Mohamed Mabrúk alezredest szállító autóra a Kairó keleti részén fekvő Naszr negyedben vasárnap este. A leadott hét lövés következtében a férfi a helyszínen meghalt. Mabrúk az egyik legmagasabb rangú biztonsági tisztségviselő, akit az iszlamista Mohamed Murszi elnök júliusi megbuktatása óta az egyiptomi fővárosban meggyilkoltak.

Az alezredes a főképp terrorelhárítással foglalkozó ügynökség iszlamista csoportokat felügyelő osztályán dolgozott, és egy olyan csoport élén állt, amely a Murszi és a Muzulmán Testvériség más vezetői ellen felhozott vádak ügyében vizsgálódott. Az alezredesnek a héten tanúskodnia kellett volna a Murszi elleni vádiratot összeállító vizsgálóbírók előtt, akik a külföldi szervezetekhez, egyebek között a palesztin Hamászhoz vagy a libanoni síita Hezbollah szélsőséges csoportokhoz vezető szálak felgombolyításán dolgoznak.

"A kormányzat soha nem fogja eltűrni, hogy bűnözők vagy terroristák csoportja a biztonsági erők tisztségviselőit támadják meg megfélemlítés céljából" - közölte Hádzim el-Beblávi egyiptomi miniszterelnök. Szeptemberben ugyancsak Kairó Naszr negyedében öngyilkos merényletet követtek el az egyiptomi belügyminiszter ellen, akinek túlélte a támadást.

Egyiptomban állandósult az erőszak Mohamed Murszi elnök lemondatása óta. Az átmeneti kormányzat augusztus közepén rendkívüli állapotot vezetett be az országban, ezt múlt kedden oldotta fel a politikai vezetés. Július óta ugyancsak megnövekedtek a szélsőséges fegyveres szervezetek, például az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló csoportok támadásai és merényletei az egyiptomi hadsereg és a biztonsági erők ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.