Egyiptom, Pakisztán

Murszi, Musarraf - elnapolás és óvadék

Elnapolta a meghallgatást a bíró Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök és 14 másik vádlott perében hétfőn, mert a vádlottak énekkel zavarták meg a bírósági eljárást.

2013.11.04 12:27ma.hu
Fotó: MTI

Mindannyiukat felelősnek tartják azért, hogy tavaly decemberben heten meghaltak a Murszi által kiadott alkotmányos rendelet elleni kairói tüntetésen. A pert, amely így is kétórás késéssel indult, a Reuters hírügynökség szerint feltehetően még hétfőn folytatják.

Bírósági biztonsági tisztviselők elmondták: a késést a hétfői meghallgatáson az okozta, hogy Murszi nem akarta felvenni azt a börtönruházatot, amelyben a vádlottnak szokás szerint meg kell jelennie a bíróság előtt. A megbuktatott elnök ezzel azt kívánta jelezni, hogy nem ismeri el a bíróság törvényességét.

Ugyanezen források beszámolója szerint a meghallgatáson Murszi azt mondta bírónak, hogy ő továbbra is Egyiptom legitim elnöke. Megjegyzése azt követően hangzott el, hogy a bíró Murszi nevének felolvasása után vádlottnak nevezte. Erre Murszi azt válaszolta, hogy ő Dr. Mohamed Murszi, a köztársaság elnöke, Egyiptom törvényes elnöke. Hozzátette: visszautasítja a bíróság illetékességét.

Murszi halálbüntetést is kaphat, ha elítélik.

Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök óvadék ellenében való szabadlábra helyezéséről döntött hétfőn egy bíróság.

Musarraf az elmúlt hat hónapot házi őrizetben töltötte, azóta, hogy önkéntes száműzetéséből márciusban visszatért Pakisztánba. Őrizetének megszüntetését korábban már három másik ügyben is elrendelték, de azután egy negyedik eljárással kapcsolatban ismét előzetes letartóztatásba helyezték. A bíróság most a negyedik eljárásban is megszüntette az őrizetet, megnyitva ezzel az utat az előtt, hogy Musarraf ténylegesen visszanyerje mozgásszabadságát.

Musarraf egyik ügyvédje a bírósági döntést ismertetve azt mondta a sajtónak, hogy a politikus nem akarja elhagyni az országot.

Az 1999-ben katonai puccsal hatalomra került Musarraf 2008-ig volt Pakisztán elnöke. Márciusi hazatérése után megkísérelt újra politikai szerepet vállalni, de sikertelenül. Büntetőeljárás indult ellene Benazir Bhutto korábbi miniszterelnök és Akbar Bugti beludzsisztáni szakadár vezető meggyilkolásával kapcsolatban, valamint amiatt, mert az ügyészség szerint 2007-ben jogellenesen hirdetett ki rendkívüli állapotot és mozdította el állásukból az ország főbíróit.

A negyedik eljárásban azzal gyanúsítják, hogy személyes felelősség terheli több mint száz ember haláláért, akik a túszejtők által elfoglalt iszlámábádi Vörös Mecset megrohamozásakor vesztették életüket 2007-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.