Káosz

Merényletek Pakisztánban - nem indulhat a választásokon Pervez Musarraf

Nem engedélyezte a pakisztáni választási bizottság Pervez Musarraf volt elnök számára, hogy induljon a május 11-i parlamenti választásokon - közölte kedden Musarraf ügyvédje.

2013.04.16 20:59MTI

Musarraf - aki 1999 és 2008 között volt államfő - március végén tért vissza hazájába négy évig tartó önkéntes száműzetése után, hogy részt vegyen a választásokon. Négy különböző körzetben is jelöltette magát. Három körzetben elutasították, de egy ideig úgy tűnt, hogy indulhat az észak-pakisztáni Sitral város körzetében. A pesavári legfelsőbb bíróság döntése nyomán a választási bizottság végül ezt sem engedélyezte - mondta Ahmed Raza Kaszuri ügyvéd, hozzátéve, hogy a volt államfő fellebbezést nyújt be a határozat ellen.

Pervez Musarraf ellen korábban három elfogatóparancsot is kiadtak. Az egyiket a Benazir Bhutto volt kormányfő elleni 2007-es merénylet, az abban való állítólagos szerepe miatt rendelték el ellene, a másodikat egy katonai razzia során 2006-ban megölt beludzsisztáni függetlenségpárti vezető ügyében, a harmadikat pedig a szükségállapot 2007-es kihirdetése és bírák őrizetbe vétele miatt. Hazaérkezésekor nem tartóztatták le, mert óvadékot fizetett. Néhány nappal később egy karacsi bíróság engedélyt adott arra, hogy szabadlábon védekezhessen.

A választási kampányhoz kapcsolódva több merényletet is elkövettek kedden Pakisztánban, a legsúlyosabbat Pesavarban, ahol Musarrafot végleg eltiltották a jelöltségtől. A kormányon lévő Avami Nemzeti Párt egyik gyűlésén egy tálib öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, és orvosi források szerint megölt 16 embert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.