Újabb fordulat

Egyiptom: a Muzulmán Testvériség nem enged!

"Tárgyalásokra hívták őt (Sátert), de ő hirtelen véget vetett a megbeszélésnek... majd kisétált a teremből"

2013.08.06 03:24MTI
Fotó: MTI

Elutasítja a Muzulmán Testvériség a nyugati és arab megbízottak kérését, miszerint bele kell nyugodnia abba, hogy Mohamed Murszi nem kapja vissza az egyiptomi elnöki posztot - közölte hétfőn a szervezet szóvivője. Gehad el-Haddad szerint a megbízottak azon az állásponton vannak, hogy a testvériségnek "le kell nyelnie" a történteket, el kell fogadnia, hogy lezajlott a katonai puccs, és meg kell próbálnia a legkevesebb veszteséggel kijönnie ebből a helyzetből.

"Mi ezt elutasítjuk" - szögezte le Haddad. Az egyiptomi válság rendezésével foglalkozó nyugati és arab országokbeli megbízottak hétfőre virradóra találkoztak az egyiptomi főügyészség engedélyével Hajrat as-Sáterrel, a testvériség "politikai stratégájának" tartott, második számú vezetőjével a Kairó melletti Akrab börtönben. Haddad szerint Sáter "rövidre zárta" a találkozót azzal, hogy Murszival kell tárgyalniuk.

Azt mondta nekik, hogy csakis Murszi találhat kiutat a zűrzavarból, és az egyetlen megoldás az alkotmányos jog teljes helyreállítása és a puccs előtti állapot visszaállítása. "Tárgyalásokra hívták őt (Sátert), de ő hirtelen véget vetett a megbeszélésnek... majd kisétált a teremből" - mondta a szóvivő. Az éjjeli találkozón értesülések szerint William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes, Bernardino Leon, az Európai Uniónak (EU) a Földközi-tenger déli medencéjével foglalkozó különmegbízottja, valamint Katar és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Háled bin Mohamed al-Atíja, illetve Sejk Abdalláh bin Zajid an-Nahajan vettek részt.

Sáter - akit egy kairói bíróság vasárnapi közlése szerint két másik iszlamista vezetővel együtt hamarosan bíróság elé állítanak a Murszi elnök megdöntését megelőző napok tüntetésein történt gyilkosságok miatt - a Muzulmán Testvériséget vezető Mohamed Badíe egyik helyettese, a mozgalom "szürke eminenciása", aki a széles tömegek körében is nagy tekintélynek örvend. Állítólag ő rendelkezett a mozgalom pénzügyi forrásai felett, és az iszlamisták számos döntése is tőle ered.

Katonai források közben tudatták: a hadsereg és az átmeneti kormány ajánlatot tesz majd arra, hogy elengedi a börtönből a Muzulmán Testvériség néhány bebörtönzött tagját, akik nem vettek részt erőszakcselekményekben, feloldja vagyonuk zárlatát és három miniszteri posztot ajánl fel a szervezetnek, hogy pontot tegyen a politikai válságra. A testvériség újranyithatná a Murszi megbuktatása után bezárt irodáit, és a hatalom engedélyezné a mozgalomnak, hogy tegye meg egy új választáson való részvételhez szükséges jogi lépéseket.

"Azért fogjuk ezt kezdeményezni, hogy véget vethessünk a válságnak, és rávegyük a testvériséget arra, hogy fejezze be a tiltakozásokat" - mondta a katonai forrás. A javaslatot ismerő politikai források is megerősítették mindezt. A névtelenül nyilatkozó katonai illetékes szerint a kormány és a hadsereg egyelőre nem jutott dűlőre Mohamed Murszi sorsát illetően.

A hadsereg a bírósági eljárás lefolytatását akarja, míg a kormány azt szorgalmazza, hogy ejtsék az ellene felhozott összes vádat. Murszit egy titkos helyen tartja fogva a hadsereg. A megbuktatott elnököt gyilkossággal és kémkedéssel vádolják, továbbá azzal is, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.