Egyiptomi fordulat

Egyiptom: felszámolják az iszlamisták ülősztrájkját

Az iszlamisták fővárosi ülősztrájkjának felszámolására utasította a rendőrséget az egyiptomi ideiglenes kormány.

2013.07.31 19:44MTI
MTI

A kabinet "elfogadhatatlan nemzetbiztonsági fenyegetésnek" minősítette az ülősztrájkot, és utasította a rendőrséget, vessen véget annak - jelentették be a televízióban.

A Muzulmán Testvériség ülősztrájkot folytató tagjai azt követelik, hogy a július elején megbuktatott Mohamed Murszi elnököt helyezzék vissza a hatalomba. A sztrájk két helyszínen folyik az egyiptomi fővárosban: a főváros keleti felében egy mecsetnél és a kairói egyetem közelében. Szombat hajnalban a civil fegyveresektől is támogatott biztonsági erők mintegy nyolcvanat agyonlőttek a tüntetők közül. Ez volt a második tömegmészárlás azóta, hogy az elnököt a hadsereg elmozdította tisztségéből.

"A kabinet elhatározta, hogy minden szükséges eszközzel szembeszáll a fenyegetéssel, és véget vet neki, s megbízta a belügyminisztert, hogy hozzon meg minden szükséges intézkedést azért, hogy érvényt szerezzenek az alkotmánynak és a törvényeknek" - hangzik az ideiglenes kormány bejelentése, amely még több vérontást vetít előre.

A tájékoztatási miniszter azt mondta, hogy a döntést "a nép nagy felhatalmazására alapozták, amelyet a terrorizmus és az erőszak kezelésére adott". Biztonsági források felfedték, hogy már korábban fel akarták számolni az iszlamista tüntetők táborait, de Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének látogatása miatt elhalasztották a terv megvalósítását.

Röviddel a bejelentés előtt a hatóságok azt is közölték, hogy bíróság elé állítják Mohamed Badíét, a testvériség vezetőjét és két társát, mert azzal vádolják őket, hogy erőszakra, tüntetők meggyilkolására uszítottak.

Kairóba utazott szerdán az Afrikai Unió (AU) delegációja, amely "őszinte" találkozót tartott Mohamed Murszival. Részleteket erről nem közölt a küldöttséget vezető Alpha Oumar Konare, Mali volt elnöke, aki csak annyit mondott, hogy az AU "nem erőszakot, hanem feltételek nélküli párbeszédet vár az összes féltől". A küldöttség az egyiptomi belpolitika más képviselőivel, így az egyházakkal, a forradalmi mozgalmakkal és a Muzulmán Testvériséggel is tárgyalni fog.

Az Afrikai Unió Murszi megbuktatása miatt felfüggesztette Egyiptom részvételét a szervezet munkájában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.