Marad a támogatás

Egyiptomi fordulat - az amerikaiak szerint nem államcsíny történt

Az amerikai törvények értelmében ha egy amerikai katonai segítségnyújtásban részesülő országban államcsínyt hajtanak végre, akkor a támogatást fel kell függeszteni.

Sokkoló képek Egyiptomból képgaléria

2013.07.26 07:23MTI
Sokkoló képek Egyiptomból, erős idegzetűeknek - katt a képre!

Az amerikai kormány szemmel láthatóan arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem minősül államcsínynek Mohamed Murszi egyiptomi elnöknek a hadsereg által július 3-án történt eltávolítása a hatalomból - közölték csütörtökön szenátorok és képviselők.

Az amerikai törvények értelmében ha egy amerikai katonai segítségnyújtásban részesülő országban államcsínyt hajtanak végre, akkor a támogatást fel kell függeszteni. Kairó fontos partnere Washingtonnak a Közel-Keleten, és az amerikai kormány nem szívesen állítaná le a Kairónak évente juttatott 1,5 milliárd dolláros támogatást.

Az idézett kongresszusi tagokkal William Burns külügyminiszter-helyettes találkozott csütörtökön zárt ajtók mögött. Közölte, hogy a kormány soha nem fogja puccsnak nevezni az egyiptomi fordulatot. Ezzel egybehangzóan nyilatkoztak más kormányzati tisztségviselők is, és azzal indokolták a kormány álláspontját, hogy az egyiptomi hadsereg polgári kormányt és új, demokratikus választásokat akar.

A Pentagon csupán egy nappal korábban jelentette be, hogy az Egyesült Államok elhalasztja négy F-16-os típusú harci repülőgép szállítását Kairónak, tekintettel az "általános helyzetre Egyiptomban". Barack Obama mindaddig visszatartja az F-16-osok szállítását, amíg kormánya felméri a lehetőségeket, és meghallgatja a kongresszus véleményét az Egyiptomnak nyújtott katonai segítségről általában - mondta George Little, a védelmi minisztérium szóvivője.

A repülőgépek szállításának elhalasztása az első közvetlen washingtoni lépés volt Egyiptommal szemben Murszi eltávolítása óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.