Egyiptom

Milliókat várnak a tüntetésekre, Ashton felkereste Murszit

Újabb nyilatkozatban szólította fel tüntetésekre a megbuktatott elnök, Mohamed Murszi híveit a volt államfőt támogató Muzulmán Testvériség, amely milliók részvételére számít.

Sokkoló képek Egyiptomból képgaléria

2013.07.30 07:57MTI
Sokkoló képek Egyiptomból, erős idegzetűeknek - katt a képre!

Az iszlamista szervezet keddre virradó éjjel Az államcsíny mártírjai jelszóval hívott fel országos tiltakozó megmozdulásokra, amelyek célja - mint a közlemény hangsúlyozta - a július 3-án a katonák által megbuktatott Murszi elnök visszahelyezése a hatalomba.

Értesülések szerint a szervezők már kedden nagyarányú részvétellel számolnak. Erre utalt, hogy a tervezett tüntetéseket "milliók menetének" keresztelték el.

A feszült belpolitikai helyzetre és ezzel kapcsolatban a nemzetközi aggodalmakra utal, hogy a szembenálló felek között közvetíteni igyekvő Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője meghosszabbította kairói tartózkodását.

Ashton már második alkalommal látogatott Egyiptomba azóta, hogy a hadsereg megdöntötte Murszi hatalmát. Az uniós vezető megbeszélést folytatott Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, vezérkari főnökkel, Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnökkel, Mohamed el-Baradei ideiglenes alelnökkel, valamint Nábil Fahmi külügyminiszterrel. A találkozók előtt Ashton kijelentette, hogy a feleket olyan politikai átmenetre igyekszik rávenni, amelyben az összes politikai erő részt venne.

Hétfő este Kairóban közölték: a magas rangú uniós diplomata úgy döntött, hogy kedden is folytatja tárgyalásait.

A hét végén Murszi elnök megbuktatása óta a legvéresebb összecsapások voltak az egyiptomi fővárosban. Hivatalos források szerint több mint 70 ember vesztette életét, többnyire a volt államfő mellett tüntetők. A Muzulmán Testvériség több mint 100 áldozatról beszélt.

Kedd reggeli értesülések szerint az egyiptomi katonai hatóságok által fogva tartott Mohamed Murszi megbuktatott elnökkel találkozott Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai szóvivője.

Egy magát megnevezni nem kívánó, magas rangú egyiptomi forrás az AFP francia hírügynökséggel azt közölte, hogy Ashton keddre virradóra egy egyiptomi katonai helikopter fedélzetén indult útnak a volt államfővel való találkozóra, amelyet ő kért az egyiptomi hatóságoktól.

A dpa német hírügynökség kora reggel Ashton szóvivőjére hivatkozva arról számolt be, hogy az unió kül- és biztonságpolitikai képviselője két órán keresztül tárgyalt egymással. Részletek egyelőre nem ismeretesek, mint ahogy az sem, hogy a találkozóra hol került sor.

A július 3-án megbuktatott Murszi tartózkodási helye nem ismert. Mióta a katonai hatóságok megfosztották őt hatalmától, nem jelent meg a nyilvánosság előtt. A legelső hírek arról szóltak, hogy egy kairói katonai létesítményben tartják őrizetben. Néhány nappal ezelőtt pedig bejelentették, hogy a hatóságok hivatalosan vádat emeltek ellene. Murszit kémkedéssel és azzal is megvádolták, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.

Sokkoló képek Egyiptomból, erős idegzetűeknek - katt a képre!

Ashton hétfőn Kairóban tárgyalt az egyiptomi vezetőkkel, és ott-tartózkodását éjszakai közlés szerint meghosszabbította.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már korábban sürgette a megbuktatott elnök szabadon bocsátását.

Ashton másodszor látogatott Egyiptomba azóta, hogy a hadsereg megdöntötte Murszi hatalmát. Az uniós vezető megbeszélést folytatott Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornokkal, vezérkari főnökkel, Adli Manszúr ideiglenes köztársasági elnökkel, Mohamed el-Baradei ideiglenes alelnökkel, valamint Nábil Fahmi külügyminiszterrel. A találkozók előtt Ashton kijelentette, hogy a feleket olyan politikai átmenetre igyekszik rávenni, amelyben az összes politikai erő részt venne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.