Nem fáradnak a fáraók földjén

Egyiptomi fordulat - Az iszlamisták a fenyegetések ellenére kitartanak a mozgósítás mellett

Újabb tömegtüntetés az "államcsíny ellen".

2013.08.01 17:59MTI

A kormány szerdán engedélyezte a rendőrségnek, hogy feloszlassa az iszlamisták ülősztrájkját. Közben az ország megosztottsága egyre súlyosabb, a tüntetéseken az elmúlt hónapban több mint 250-en haltak meg.

Az iszlamisták, akiknek több ezer támogatója táborozik egy hónapja az egyiptomi főváros két terén, közölték: csak akkor hajlandók befejezni az ülősztrájkot, ha a hadsereg által többnapos tömegtüntetések után július 3-án elmozdított Mohamed Murszi visszatér hivatalába.

Az ideiglenes hatóságok és Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok, vezérkari főnök a jelek szerint eltökélték magukat, hogy véget vetnek a Murszi-párti kairói tüntetéseknek, amelyeket rendkívül erőszakos jelenetek kísértek az elmúlt hetekben. A kormány arra hivatkozik, hogy nemzetbiztonsági fenyegetés ellen lép fel. Munir Fahri Abdel-Núr ipari és kereskedelmi miniszter azzal vádolta meg a Murszi-párti tüntetőket, hogy fegyvert viselnek, és reményét fejezte ki, hogy a rendőrségi beavatkozás "a lehető legkevesebb emberáldozattal jár". Szombaton 82-en haltak meg egy Murszi-párti nagygyűlésen kitört összecsapásban.

A rendőri vezetők csütörtök reggel összeültek, hogy stratégiát fogadjanak el az ülősztrájkok feloszlatására, miközben a világ vezetői önmérsékletre szólítják fel az egyiptomi hatóságokat.

Tüntetés Murszi mellett



"Egy békés tüntetés NEM +nemzetbiztonsági fenyegetés+" - írta Twitter mikroblog portálon Kenneth Roth, a Human Rights Watch nemzetközi emberjogi szervezet egyik vezetője.

Washington felszólította a kairói vezetést, hogy "tartsa tiszteletben a békés gyűlésekhez való jogot", London pedig Mohamed el-Baradei ideiglenes alelnökhöz intézett telefonhívásban követelte, hogy "azonnal vessenek véget a vérontásnak".

A jövő héten Barack Obama amerikai elnök Kairóba küld két befolyásos szenátort, Lindsey Grahamot és John McCaint, hogy nyomást gyakoroljanak a hadseregre a választások kiírása és a polgári hatalom visszaállítása érdekében.

Egy befolyásos ultrakonzervatív egyiptomi imám csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az ülősztrájkok erőszakos feloszlatása csak még súlyosabb vérontáshoz vezethet. Mohammed Haaszan az al-Dzsazíra hírtelevízióban figyelmezette a hadsereget, hogy egy véres összecsapás következtében konfliktusba kerülne az egész ország iszlámhívőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.