Egyiptom

Muzulmán Testvériség: látogatók a börtönben, kezdődnek a perek

Az egyórás találkozót az éjjel bonyolították le Hajrat as-Sáterrel a Kairó melletti Akrab börtönben, az egyiptomi főügyészség engedélyével.

Sokkoló képek Egyiptomból képgaléria

2013.08.05 08:20MTI
Sokkoló képek Egyiptomból, erős idegzetűeknek - katt a képre!

Nyugati és arab országokbeli megbízottak egy csoportjának sikerült találkoznia Egyiptomban a Muzulmán Testvériség mozgalom második számú vezetőjével, a bebörtönzött Hajrat as-Sáterrel - jelentette hétfőn hajnalban a MENA állami hírügynökség.

A beszámoló szerint az egyórás találkozót az éjjel bonyolították le a Kairó melletti Akrab börtönben, az egyiptomi főügyészség engedélyével.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió még vasárnap este azt jelentette, hogy nyugati és arab megbízottak - az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Katarból és az Egyesült Arab Emírségekből - rövidesen meglátogatják börtönében Sátert, a Testvériség fő politikai stratégáját, hogy megpróbáljanak közvetíteni a Mohamed Murszi elnök július 3-i megdöntése után kialakult súlyos belpolitikai válság lezárása érdekében. A kairói belügyminisztérium azonban cáfolta az értesülést, alaptalannak nevezve azt.

Az éjjeli találkozón értesülések szerint William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes, Bernardino Leon, az Európai Uniónak (EU) a Földközi-tenger déli medencéjével foglalkozó különmegbízottja, valamint Katar és az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Háled bin Mohamed al-Atíja, illetve Sejk Abdalláh bin Zajid an-Nahajan vettek részt.

Sáter - akit egy kairói bíróság vasárnapi közlése szerint két másik iszlamista vezetővel együtt hamarosan bíróság elé állítanak a Murszi elnök megdöntését megelőző napok tüntetésein történt gyilkosságok miatt - a Muzulmán Testvériséget vezető Mohamed Badíe egyik helyettese, a mozgalom "szürke eminenciása", aki a széles tömegek körében is nagy tekintélynek örvend.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint ő rendelkezett a mozgalom pénzügyi forrásai felett, és az iszlamisták számos döntése is tőle ered. Hoszni Mubarak egyiptomi elnök 2011 eleji megdöntése után ő volt az államfői poszt legfőbb esélyese, de jelöltségét a hatóságok elutasították korábbi büntetőügyei miatt. A börtönből a Mubarakot elsöprő 2011-es tüntetéshullám eredményeként szabadult ki, s az ő helyébe lépett a később elnökké választott Mohamed Murszi.

Juszri Hamad, a szalafista al-Vatan párt helyettes vezetője az ITAR-TASZSZ szerint a Sáterrel készülő találkozó kapcsán kifejtette: William Burns azzal a pontos iránymutatással érkezett Kairóba, hogy érje el Sáter kiszabadítását. Hamad szerint az ő, a Muzulmán Testvériség soraiban befolyásos személyisége szükséges ahhoz, hogy a mozgalmat rá lehessen venni az új egyiptomi kormánnyal való tárgyalásra.

Sokkoló képek Egyiptomból, erős idegzetűeknek - katt a képre!

Három héten belül bíróság elé állítják Egyiptomban a Muzulmán Testvériség vezetőit azoknak a gyilkosságoknak a felbujtóiként, amelyek a Mohamed Murszi elnök megdöntését megelőző napok tüntetésein történtek - közölte vasárnap egy kairói bíróság.

A MENA állami hírügynökség által idézett közlés szerint Mohamed Badíe és helyettese, Hajrat as-Sáter perét augusztus 25-én kezdik meg. A vád szerint ők ketten, valamint Rasid el-Bajumi, Badíe egy további helyettese bűnrészesek annak a nyolc tüntetőnek a halálában, akiket június 30-án éjjel öltek meg az iszlamista mozgalom kairói székháza előtt. Bíróság elé állítják a perben a gyilkosságok három elkövetőjét is. Badíe azonban egyelőre szökésben van.

Az egyiptomi főügyész ugyancsak vasárnap elrendelte Rifaa el-Tahtávinak, Murszi volt vezérkari főnökének, valamint Tahtávi helyettesének vizsgálati fogságba helyezését. Őket azzal vádolják, hogy a 2012-es tiltakozások idején utasítást adtak egyes tüntetők őrizetbe vételére, kínzására és vallatására - jelentette a MENA.

Murszi szövetségesei mindannyiukat olyan politikai foglyoknak tekintik, akiket inkább be kéne vonni azokba a tárgyalásokba, amelyek a Murszi július 3-i megdöntése után kialakult súlyos belpolitikai válság rendezését szolgálhatják.

Megfigyelők szerint e lépések arról tanúskodnak, hogy miközben külföldi megbízottak azon igyekeznek, hogy közvetítsenek az egyiptomi válság megoldásában, a hadsereg által támogatott átmeneti kormány folytatni akarja a Murszi mögött álló iszlamista mozgalommal való leszámolást.

Murszit - akit szintén gyilkossággal és más bűncselekményekkel vádolnak - egy titkos helyszínen tartja fogva a hadsereg.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió vasárnap azt jelentette, hogy nyugati és arab megbízottak - az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Katarból és az Egyesült Arab Emírségekből - hamarosan meglátogatják börtönében Sátert, a Muzulmán Testvériség fő politikai stratégáját, hogy megpróbáljanak közvetíteni az egyiptomi válság lezárása érdekében.

A kairói belügyminisztérium azonban cáfolta az értesülést, alaptalannak nevezve azt.

Egyiptom új erős embere, Abdel-Fattah asz-Szíszi vezérkari főnök a vasárnapra virradó éjjel iszlamista vezetőkkel találkozott, hogy együtt próbáljanak megoldást találni a súlyos belpolitikai válságra.

A Muzulmán Testvériség azonban nem képviseltette magát a találkozón. Ehelyett vasárnap milliós tüntetésre szólította fel híveit. A Szíszi vezette Nemzeti Védelmi Tanács válaszul arra figyelmeztetett, hogy "ketyeg az óra", a békés megoldás keresése nem tarthat el akármeddig, előbb-utóbb véget kell vetni az új kormány elleni erőszakos tiltakozásoknak.

Murszi hatalomból való eltávolítása óta mintegy kétszázan haltak meg Egyiptomban a különféle utcai összecsapásokban, és ezrek sebesültek meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.