Bírálják Kerryt

Újra könnygázt vetett be az egyiptomi rendőrség Kairóban

A Murszit támogató Muzulmán Testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazságosság Pártja azt közölte: a rendőrök "békésen vonuló" tüntetők közé lőttek könnygázgránátot a magántelevízió közelében.

Sokkoló képek Egyiptomból képgaléria

2013.08.02 20:32MTI
Sokkoló képek Egyiptomból, erős idegzetűeknek - katt a képre!

Könnygázt vetett be az egyiptomi rendőrség pénteken Kairóban az egy hónapja megbuktatott iszlamista Mohamed Murszit támogató tüntetők ellen.

A biztonsági erők közlése szerint a demonstrálók "megpróbáltak támadást intézni" az egyik televízió épülete ellen, és a rendőrök emiatt használtak könnygázt.

A Murszit támogató Muzulmán Testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazságosság Pártja viszont azt közölte: a rendőrök "békésen vonuló" tüntetők közé lőttek könnygázgránátot a magántelevízió közelében.

A pénteki tömegoszlatás helyszíne messze esik attól a két kairói területtől, ahol a Murszi-párti tüntetők egy hónapja ülősztrájkot folytatnak. A kormány a hét közepén hatalmazta fel a rendőrséget, hogy oszlassa fel a hatalomátvétel ellen tüntető tömeget.

A belügyminisztérium pénteken közölte, hogy nem akar erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben, ehelyett azt tervezi, hogy blokád alá vonja az ülősztrájkot folytató tiltakozókat. Az állami televízió jelentése szerint a hatóságok 48 órán belül kordonnal és járművekkel fogják elkeríteni a két demonstráció helyszínét, Kairó keleti felében a Rábia al-Adavíja mecsetnél és a kairói egyetem épületénél. Az emberek szabadon távozhatnak onnan, de a kordon mögé nem engednek senkit a hatóságok.

Közben a július 3-án a hadsereg által megbuktatott Murszi hívei egy harmadik helyszínen, a kairói nemzetközi repülőtér közelében is ülősztrájkba kezdtek. Több ezer ember már sátrakat is állított, és a tüntetők fennakadásokat okoznak a környék forgalmában. A Muzulmán Testvériség pedig arra szólította fel híveit, hogy a Köztársasági Gárda központi épületénél is kezdjenek tiltakozó megmozdulásokat.

Dzsihád el-Haddad, a Muzulmán Testvériség szóvivője elítélte John Kerry előző napi, Pakisztánban tett nyilatkozatát, amelyben az amerikai külügyminiszter a "demokrácia helyreállításának" nevezte Murszi megbuktatását.

"Ha nagy tömegtüntetések lennének Amerikában, Kerry vajon elfogadhatónak tartaná, hogy (Chuck) Hagel védelmi miniszter eltávolítsa a hatalomból (Barack) Obama elnököt?" - írta Haddad közleményében. John Kerry egy tv-nyilatkozatban azt mondta: "emberek milliói kérték a hadsereget a beavatkozásra. Mindnyájan attól féltek, hogy káoszba és erőszakba süllyed az ország."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.