Szeptember 7-én tartják

Ausztrál választások: Assange is indul - jó eredményre számít

A középbal Ausztrál Munkáspártot vezető miniszterelnök elismerte, hogy pártja most hátrányban van, és tanácsadói azt mondják neki, hogy ha e hétvégén lennének a választások, akkor veszítene.

2013.08.04 12:30MTI
Fotó: MTI

Szeptember 7-én lesznek az országos választások Ausztráliában - jelentette be vasárnap Kevin Rudd kormányfő, hozzátéve: a tét az lesz, ki irányítsa az ausztrál gazdaságot olyan időszakban, amikor véget ér a kínai ipari kereslet táplálta évtizedes bányászati fellendülés.

Az öthetes kampányt megkezdve Rudd azt hangsúlyozta újságírók előtt a canberrai parlamentben, hogy a gazdaság már nem számíthat a vasérc és szén iráni kínai igény állandó fokozódására, ami a világ egyik leggazdagabb országává tette Ausztráliát.

A középbal Ausztrál Munkáspártot vezető miniszterelnök elismerte, hogy pártja most hátrányban van, és tanácsadói azt mondják neki, hogy ha e hétvégén lennének a választások, akkor veszítene. A felmérések ugyanakkor azt is mutatják, hogy több szavazó szeretné inkább Ruddot a miniszterelnöki székben látni, mint Tony Abbottot, az ellenzék vezérét.

Kevin Rudd elmondta még: a bejelentett időpont azt jelenti, hogy ő nem lesz ott a G20-as országok azon a héten esedékes oroszországi találkozóján, helyette valószínűleg Bob Carr külügyminiszter képviseli majd az országot.

Az ausztrál törvényhozás egyik szenátusi helyéért indul Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató kampány elindítója, aki vasárnap büszkén jelentette ki: a megkérdezett ausztrálok 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg rá vagy WikiLeaks Pártjának más jelöltjeire voksol majd a választásokon. A 42 éves férfi a Ten Network tv-nek nyilatkozott Ecuador londoni nagykövetségén, amely menedéket nyújtott neki.

Az ausztrál kormány egyébként szilárdan támogatja azt a washingtoni álláspontot, amely elítéli titkos iratok százezreinek közzétételét a WikiLeaks révén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.