Fél éve él a nagykövetségen

Assange kinyitotta ajtaját...

A WikiLeaks-alapító ismét szólt a híveihez az ecuadori nagykövetség erkélyéről.

2012.12.21 00:29MTI

Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogató portál alapítója csütörtökön megjelent hívei előtt Ecuador londoni nagykövetségének erkélyén, és onnan szólította fel a brit és a svéd hatóságokat, hogy tárgyaljanak a követségről való távozásáról.

"Az ajtó nyitva van, mindig is nyitva volt mindenki számára, aki velem normális körülmények között beszélni akar, és szabad elvonulást akar adni" - jelentette ki a 41 éves ausztrál férfi.

Assange másfél éves jogi küzdelem után júniusban keresett menedéket a latin-amerikai ország londoni nagykövetségén, hogy elkerülje Svédországnak történő kiadatását. Ecuador azóta politikai menedékjogot adott neki. Svédországban szexuális bűncselekménnyel gyanúsítják, de vádemelés nem történt. Assange elutasítja a gyanúsításokat. Attól tart, hogy Svédország kiadhatja őt az Egyesült Államoknak, ahol a Washington számára kellemetlen kiszivárogtatások miatt életfogytiglani börtönbüntetés fenyegeti.

"Hat hónapja jöttem ebbe az épületbe" - mondta Assange a London központjában álló nagykövetség erkélyén. "Ez lett a hazám, irodám és menedékhelyem" - hangsúlyozta. Megköszönte vendéglátói türelmét és kitartását. Szavai szerint dolgozhat és kommunikálhat, nem úgy, mint az a 200 újságíró, aki világszerte börtönben ül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.