Assange anyja már nem hisz a demokráciában

"Keresztre feszítették" a Wikileaks alapítóját

Az ausztrál férfi anyja kijelentette: Julian Assange-t, a Wikileaks kiszivárogtató portál alapítóját "keresztre feszítették", amiért megvédte az igazságról alkotott elképzelését. Az asszony arra kérte Ausztráliát, hogy segítsen a fiának.

2011.11.03 11:36MTI

"Arra tanítottam a fiamat, hogy mindig mondja el az igazságot, hogy higgyen az igazságosságban. Abban a tudatban nevelkedett, hogy egy demokráciában él, ahol meg kell szüntetni minden igazságtalanságot, amelyet tapasztal. De én ma már nem hiszek ebben" - mondta el Christine Assange, aki azt szeretné elérni, hogy Ausztrália kössön egy megállapodást Stockholmmal, amelyben Svédország garanciát vállal, hogy nem adja ki az ott szexuális zaklatással vádolt Assange-t az Egyesült Államoknak, ahol kémkedés miatt állíthatják bíróság elé.
   
Assange azzal vonta magára Washington haragját, hogy több tízezer titkosított dokumentumot szivárogtatott ki a WikiLeakesen keresztül az amerikai csapatok iraki és az afganisztáni háborúban viselt dolgairól, illetve nyilvánosságra hozott 250 ezer amerikai diplomáciai táviratot is. A jelenleg Nagy-Britanniában házi őrizetben tartott férfit a WikiLeaks két svéd önkéntese szexuális zaklatással illetve nemi erőszakkal vádolja, s egy londoni bírósági szerdai döntése alapján a férfit kiadhatják a skandináv országnak.
   
A 40 éves férfinek még 13 napja van, hogy fellebbviteli kérelmet nyújtson be a kiutasítási kérelmet elfogadó bírósághoz, ahol azután meg kell győzni a bírákat arról, hogy ügyét a legfelsőbb bíróság elé kell engedni. "A következő napokban megfontoljuk a lehetséges lépéseket" - mondta a magát ártatlannak valló Wikileaks-alapító. Szakértők szerint azonban Assange jogi lehetőségei rendkívül korlátozottak. "Úgy vélem még az év vége előtt Svédországban lesz" - mondta egy kiadatási üggyel foglalkozó jogász. Az is kérdéses, hogy lesz-e elég pénze Assange-nak folytatni a jogi csatározást. Nemrég ugyanis kiderült, hogy arra sem volt elég tartaléka, hogy beperelje az önéletrajzának vázlatát engedély nélkül publikáló kiadót.
   
Ha Assange-t valóban kiadják a svédeknek, az a WikiLeaksre nézve is súlyos következményekkel jár - mutatott rá az alapító egy barátja, Vaughan Smith, akinek a vidéki villájában tölti házi őrizetét Assange. Svédországban valószínűleg börtönben lenne, amíg folyik ellen az eljárás - folytatta Smith. "És hogyan vezeted egy börtönből a WikiLeakset? Sehogy. Jó oka van arra, hogy nem akar Svédországba menni" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.