Így tudott Moszkvába utazni

Assange: menekülteknek járó okmányokkal szállt repülőre Snowden

"Menekülteknek járó utazási okmánnyal látta el Ecuador Edward Snowdent, aki ennek köszönhetően tudott Moszkvába utazni."

2013.06.24 18:54MTI

Az Ecuador londoni nagykövetségén bujkáló Julien Assange telefonos sajtótájékoztatóján ugyanakkor rámutatott, ez még nem jelenti azt, hogy a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott politikai menedékjogot kap a latin-amerikai országban. 

Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter hétfőn leszögezte, hogy az alkotmány, a törvények, nemzetközi politika és jog alapján fognak dönteni, és figyelembe veszik az Egyesült Államok álláspontját. Emlékeztetett azonban arra, hogy Washington elutasította a hasonló jellegű ecuadori kérelmeket, s "közben nem aggódott a kétoldalú kapcsolatok alakulása miatt".

Rafael Correa ecuadori elnök első reagálásában azt ígérte, hogy kormánya felelősen tanulmányozza Snowden ügyét. "Üdv az országnak és a világnak. A változatosság kedvéért újabb nehéz hét. Biztosak lehettek abban, hogy felelősségünk teljes tudatában tanulmányozzuk a Snowden-ügyet és (...) teljesen függetlenül hozzuk meg azt a döntést, amelyet megfelelőbbnek tartunk" - áll az elnök Twitter-fiókjában hétfőn közzétett üzenetében. 

A WikiLeaks kiszivárogtató portál ausztrál származású alapítója tavaly június 19-én menekült az ecuadori nagykövetségre, ahol azután kért és kapott menedéket, hogy a brit bíróságokon kimerítette a fellebbezési lehetőségeket egy svéd kiadatási kérelemmel szemben. Svédországban nemi erőszak miatt akarják bíróság elé állítani Assange-ot, aki attól tart, hogy Stockholm kiadná őt Washingtonnak, ahol életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik a 250 ezer titkos amerikai diplomáciai irat nyilvánosságra hozása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.