Titkos adatgyűjtés

Szivárogtató-paradicsom: Assange mellé kerülhet Snowden

Edward Snowden menedékjogot kért Ecuadortól - jelentette be szinte egyidőben vasárnap este a latin-amerikai ország külügyminisztere és annak moszkvai nagykövete.

2013.06.23 20:24MTI

Az utóbbi a hírek szerint találkozott is az orosz főváros repülőterének szállodájában a volt amerikai titkosszolgálati alkalmazottal.

Hírügynökségek moszkvai keltezéssel jelentették, hogy Patricio Alberto Chávez Zavala, Ecuador moszkvai nagykövete felkereste Snowdent a moszkvai repülőtér szállodájában. Erről az amerikai férfi érkezését korábban készenlétben váró diplomata maga számolt be az újságíróknak. Hozzátette, hogy a helyszínre várja Sarah Harrisont, a WikiLeaks hírportál képviselőjét is, hogy együtt beszéljenek majd.

A nagykövet azt is elmondta, hogy az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja menedékjogot kért Ecuadortól. Az EFE spanyol és az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint ezt a hírt megerősítette a jelenleg vietnami látogatáson tartózkodó Ricardo Patino ecuadori külügyminiszter is Twitter-üzenetében.

Az Aeroflot járata, amelynek utasai között volt a sajtójelentések szerint Edward Snowden is, vasárnap délután szállt le Seremetyevón, az orosz állami televízió élő adásban számolt be a SU-213-as hongkongi járat érkezéséről. A tranzitzónába beengedett újságírók azonban hiába várakoztak az érkezési oldalon és a kijáratnál, az amerikai férfi sehol sem tűnt fel.

Egyes információk szerint Ecuador oroszországi nagykövetségének autója a repülőtéren belül, a Hongkongból érkezett gép közelében várakozott. Ezért az újságírók azt feltételezték, hogy Snowden ezen hagyta el Seremetyevót. Olyan hírek is keringtek, amelyek szerint a férfi már helyet foglalt a hétfői havannai repülőjáratra, ahonnan Caracasba, Venezuela fővárosába utazik.

Ez utóbbi változatot az Interfax hírügynökség vélte tudni, feltételezve, hogy Snowden az éjszakát a venezuelai nagykövetségen fogja tölteni. Később érkeztek orosz sajtójelentések arról, hogy valójában az ecuadoriak vették fel a kapcsolatot az amerikai férfival, akinek úti célja ezek szerint nem Caracas, hanem Quito lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.