Titkos adatgyűjtés

Garzón nem hisz a sikerben? Nem vállalja Snowden jogi képviseletét

A látványos emberi jogi ügyekben korábban nagy nevet szerzett volt spanyol vizsgálóbíró nem vállalja a CIA és az NSA volt alkalmazottjának, az egyesült államokbeli titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának a jogi védelmét.

2013.06.26 15:43MTI
Fotó: MTI

Nem vállalja Edward Snowden jogi képviseletét Baltasar Garzón, a híres spanyol exbíró, akinek madridi ügyvédi irodája ezt szerdán jelentette be.

Az Ilocad nevű ügyvédi iroda, amelynek vezetője Garzón, bejelentette, hogy a látványos emberi jogi ügyekben korábban nagy nevet szerzett volt spanyol vizsgálóbíró nem vállalja az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottjának, az egyesült államokbeli titkos adatgyűjtés kiszivárogtatójának a jogi védelmét. Garzón még hétfőn jelezte a sajtónak, hogy ezzel kapcsolatban már kapott felkérést Snowdentől, akkor még csak annyit mondott, hogy megvizsgálja az ügyirat dossziéját, mielőtt döntene.

Szerdán azonban már bejelentette, hogy nem vállalja az ügyet, de hozzátette: folytatja Julian Assange-nak, a WikiLeaks hírportál ugyancsak nagy botrányt kavart alapítójának a védelmét a "tájékoztatási és szólásszabadság alapvető jogának" az oltalmazása érdekében.

Az 57 esztendős Garzón azzal szerzett hírnevet, hogy számos emberi jogi és korrupciós ügyben alaposan "felkavarta a vizet". Annyira, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság tavaly februárban tizenegy évre eltiltotta a bírói hivatástól, mivel a vád szerint Garzón engedélyezte, hogy illegálisan rögzítsék ügyvédek beszélgetéseit.

Garzón leginkább arról ismert, hogy bíróság elé akarta állítani Augusto Pinochet volt chilei diktátort, ezért kérvényezte Nagy-Britanniától, hogy adják ki Spanyolországnak. 1998-ban sikerült elérnie az emberi jogok súlyos megsértésével gyanúsított Pinochet őrizetbe vételét Angliában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.